avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sold de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sold de casa

Buna ziua!

Am si eu o problema. Lucrez ca si contabila la o firma. Seful lunar retrage din banca in numerar sume cuprinse intre 40.000 si 60.000 RON, pe care ii cheltuie in interes personal bineinteles fara sa ii justifice in vreun fel. Problema este ce sa fac cu acesti bani? Pe ce cont ar fi mai bine sa ii inregistrez, pentru ca de la o luna la alta se aduna sume tot mai mari. Momentan ii inregistrez pe 5311 ca depunere de numerar, dar dupa cateva luni am un sold la casa, :O care nu il pot justifica in caz de control. Cum sa procedez? pentru ca e clar ca patronul nu va renunta sa retraga bani, banii lui. Contabila de dinainte facea la fel si micsora soldul de casa prin formula 542=5311, fara nici un document, facea operatia asta de vreo 10 ori intr-o luna. ( deci scadea din casa cam 50.000 RON pe luna).

Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 13:41, 9 Aprilie 2009
inregistrati documentele asa cum va sunt puse la dispozitie, nu operati articole contabile care nu au suport in vreun document justificativ
preveniti-l pe administrator ca utilizarea creditului societatii in scopuri personale ii poate atrage raspunderea penala
Nu pot fi de acord sa fie inregistrata operatiunea fara document justificativ - dispozitie de plata pentru casierie- indiferent de suma. Dar i-as intocmi dispozitie de plata si i-as da-o la semnat, pentru fiecare suma, la fiecare extras. Banii ridicati din banca nu pot sa intre direct in buzunarul lui, intra in contul 5311 prin intermediul lui 581. Din casa pot ajunge la el, dar trebuie sa semneze de primire. Explicati-i ca asa e corect, aratati-i instructiunile de utilizare a dispozitiei de plata catre casierie - se incadreaza la: " - document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, în cazul plăţilor în numerar efectuate fără alt document justificativ. "(Normă din 27/11/2008, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 870bis din 23/12/2008, Intrare in vigoare: 23/12/2008, Normă specifice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile). Daca nu se inregistreaza operatiunile corect, conform cu realitatea sau cu omisiuni se poate ajunge intr-adevar la caz penal.
LEGEA 31/1990

Art. 144^4. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
In mod normal aceste sume ridicate sunt dividende.

Lipsa din casierie a sumei se poate contabiliza si in contul "461".

Discutati cu seful dvs. si explicatii ca pentru aceste sume TREBUIE sa platesca impozit dividende.

Legislatia si practica fiscala incadreaza aceste sume astfel chiar si in lipsa profitului sau a unei repartizari de profit.

Toate aceste informatii corelatiele cu cele de mai sus si ... platiti impozitul pe dividende.

Intocmiti ordin de plata catre casierie pe numele administratorului si solicitati sa semneze de primire a banilor
Inregistrari
ridicarea sumei din banca
5311 = 581
inregistrarea o.p
542 =5311
E posibil ca persoana dinainte sa nu fi solicitat semnatura de primire a banilor sau pur si simplu nu s-a inteles cu administratorul care nu a inteles ca e nevoie si de semnatura de primire a banilor.
In orice caz,faceti un efort si prezentati documentele la semnat, v-ati putea trezi in situatia sa spuna ca nu stie ce ati facut dv.cu banii, mai ales daca si intocmiti registrul de casa si semnati la gestionar/casier.
Atentie mare, intocmiti o.p de plata catre casierie si fara semnatura de primire a administratorului nu se poate diminua soldul de casa.

Alte discuții în legătură

Inregistrare corecta in conta Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu patronul pleaca in delegatie in alt oras pentru cumparare marfa,venind inapoi cu facturile aferente.eu in conta [b]sunt obligata[/b] sa fac inregistrarea ... (vezi toată discuția)
Am un sold foarte mare la registrul de casă pentru luna septembrie. aș vrea sa ma duc cu ridicările de numerar din bancă din septembrie pe luna octombrie, pot să fac acest lucru? ionela11 ionela11 Buna ziua, Am in luna septembrie un sold foarte mare la registru de casa. As vrea sa ma duc cu ridicarile de numerar din banca in luna septembrie pe luna ... (vezi toată discuția)
Cum pot inchide soldul respectiv? iuli-ana iuli-ana in urma controlului avut ni s-a sugerat sa vindem barca pe care o detinem (era folosita de patron pt. protocol) problema mea este ca valoarea ei este de ... (vezi toată discuția)