avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \\"Salariile au caracter confidential\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Salariile au caracter confidential"

Am vazut ca exista atat in Codul civil cat si in CCM specificata aceasta confidentialitate a salariilor. Deoarece nu este explicitat fata de cine este aceasta confidentialitate, contractul este semnat intre societate prin reprezentant-director si salariat ceea ce inseamna ca salariatul e loial societatii si e confidential in interiorul acesteia. De aici rezulta ca fata de orice membru al societatii nu e nici o interdictie de a comunica salariul (evident ca e curiozitate mare - dar tu cat iei? )
Este corecta deductia mea de nespecialist? Juristul nostru spune ca termenul se aplica si intre salariati dar, eu n-am semnat un act cu ceilalti membrii si nici nu e specificat ca se aplica confidentialitate sau secret intre salariati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 8 Ianuarie 2014
Art.163 C.mun.
(2) În scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor salariaţilor, confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.

De asemenea, confidenţialitatea salariului nu poate fi opusă instanţei judecătoreşti şi nici organelor de control financiar sau de cercetare penala.
in principal aceasta clauza este menita a-l proteja pe salariat, adica angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea salariului fata de terti (banci, etc) si nu invers. In plus, in mod practic nu stiu sa existe vreo posibilitate de a dovedi incalcarea vreunei clauze contractuale in cazul in care comunici salariul unui coleg.
Se poate incalca o prevedere a regulamentului intern daca exista asa ceva prevazut la nivel de angajator.

Nici nu trebuie sa existe o clauza in c.i.m. , intrucat ea poate opera ope legis(in virtutea legii).
Imi cer scuze fata de cei care au alta opinie, dar consider ca aceasta confidentialitate este, din punctul meu de vedere, cel putin bizara. In afara de cei care semneaza CIM, cel putin 2 persoane stiu care este salariul fiecarui salariat si, omeneste vorbind, nu stiu cine si ce ii poate impiedica sa nu se afle, de la ei, salariile. Ne mai vorbind de salariatul in cauza, care nu va putea tine secret salariul fata de sotie, parinti, copii, etc. Asa ca pretentia de confidentialitate mi se pare la fel de logica precum varsta unei femei care are familie, colegi de scoala, de serviciu, etc, dar mai ales CNP.
Existenta unui text de lege, impune si respectarea lui. Este problema salariatului daca face public salariu , atata timp cat angajatorul are inserata in reg.intern o clauza de protejare a cuantumului acestora.

Alte discuții în legătură

Angajatorul este obligat sa elibereze pentru sindicat lista cu salariile angajatilor? A.Attila87 A.Attila87 Buna ziua, Sunt angajat la o societate comerciala cu capital majoritar de stat (Gospodaria Comunala din Sf. Gheorghe jud. Covasna). Sunt membru de sindicat, ... (vezi toată discuția)
Negocieri c.c.m. mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti ; pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, in cazul unei institutii bugetare, ce acte se pot cere si ce ... (vezi toată discuția)
Confidentialitatea marjei salariale simplysurprising simplysurprising Exista vreo lege care sa interzica dezvaluirea marjelor salariale pentru angajatii unei institutii private incadrati in anumite nivele de experienta in ... (vezi toată discuția)