avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare donatie

Buna ziua,
Am donat unei persoane fizice o suma de bani pentru cumpararea unei case (cu acte).Dupa o perioada , desi persoana respective a folosit banii in scopul pentru care au fost donati,doresc recuperarea donatiei . Se poate?
Cel mai recent răspuns: daponte stefan , utilizator 16:26, 8 Ianuarie 2014
Nu mai puteți, pentru că donațiile sunt irevocabile în esență, revocarea putând avea loc doar pentru morive strict și limitativ prevăzute de lege.De pildă: Art. 1023
Cazuri de revocare, conform legii :
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Detalii: [ link extern ]
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)
Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Contract donatie imobiliara irina966 irina966 Care este metoda prin care in donator poate ataca actul de donatie imobiliara facut in familie? (vezi toată discuția)