avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incepere serviciu dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incepere serviciu dupa CCC

Buna ziua .....sunt in concediu de crestere copil pe o perioada de 2 ani.....si vroiam sa va intreb serviciul trebuie inceput a doua zi dupa data la care copilul face 2 ani ( in cazul meu copilul implineste 2 ani pe data de 30martie) sau începând cu data de pe decizie.....adica 14 mai? si inca o intrebare mai am.....se aplica acel lucru cu revenitul la serviciu mai repede cu 1 luna si ultima luna sa stea sotul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 31 Ianuarie 2014
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.

In speta, data revenirii la serviciu va fi data de 01.04.2014.
si se mai ia in considerare revenirea mamei la serviciu cu 1 luna inainte iar ultima luna sa stea tatal in ccc?
1. - Deoarece copilul este nascut dupa 1 martie 2012 trebuie ca si tatal copilului sa intre si el cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC).
- Daca nu o face se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile, adica reluati activitatea in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni.

2. Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. puteti beneficia de CCC pana implineste copilul 2 ani.
Daca copilul s-a nascut incepand cu data de 01.03.2012 , atunci se ia in considerare aceasta situatie mmentionata de dvs. numai daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci nu exista aceasta situatie.

Din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011 "
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
....
De indeplinit ar indeplinii conditiile dar cei de la firma la care el lucreaza de 4 ani nu vor sa il lase acea luna sa stea in ccc...

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la locul de munca RamonaFir RamonaFir Buna ziua! Am un baietel care la sfarsitul lunii mai va implini 2 ani. Am 2 intrebari: 1. sunt obligata sa ma intorc la lucru la 1 mai avand in vedere noua ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la serviciu dupa concediu de maternitate de pana la 2 ani alexandraralea alexandraralea Buna seara, Pe data de 26 mai 2012 am nascut,am optat pt 2 ani de concediu,iar in mai 2014 copilul implineste 2 ani. As vrea sa stiu in ce conditii ma pot ... (vezi toată discuția)
Durata efectiva a ccc de 2 ani crys_ellenna crys_ellenna Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in CCC de 2 ani. Copilul implineste 2 ani la data de 12.05.2015. Cand va trebui sa ma intorc la munca? Va multumesc ... (vezi toată discuția)