avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incepere serviciu dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incepere serviciu dupa CCC

Buna ziua .....sunt in concediu de crestere copil pe o perioada de 2 ani.....si vroiam sa va intreb serviciul trebuie inceput a doua zi dupa data la care copilul face 2 ani ( in cazul meu copilul implineste 2 ani pe data de 30martie) sau începând cu data de pe decizie.....adica 14 mai? si inca o intrebare mai am.....se aplica acel lucru cu revenitul la serviciu mai repede cu 1 luna si ultima luna sa stea sotul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 31 Ianuarie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.


2. - Asadar angajatorul este obligat sa ii acorde concediu crestere copil (CCC).
- Daca nu o face va adresati ITM.
Buna ziua ce se poate face daca patronii nu vor sa ma primeasca inapoi dupa terminarea ccc.....si nici somaj nu vor sa imi dea...?
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

4. In cazul in care refuza sa va primeasca depuneti o sesizare la ITM si /sau promovati o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la locul de munca RamonaFir RamonaFir Buna ziua! Am un baietel care la sfarsitul lunii mai va implini 2 ani. Am 2 intrebari: 1. sunt obligata sa ma intorc la lucru la 1 mai avand in vedere noua ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la serviciu dupa concediu de maternitate de pana la 2 ani alexandraralea alexandraralea Buna seara, Pe data de 26 mai 2012 am nascut,am optat pt 2 ani de concediu,iar in mai 2014 copilul implineste 2 ani. As vrea sa stiu in ce conditii ma pot ... (vezi toată discuția)
Durata efectiva a ccc de 2 ani crys_ellenna crys_ellenna Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in CCC de 2 ani. Copilul implineste 2 ani la data de 12.05.2015. Cand va trebui sa ma intorc la munca? Va multumesc ... (vezi toată discuția)