avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare facultativa locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare facultativa locuinta

Buna ziua,

Daca se poate as dori un sfat in legatura cu urmatoarea chestiune:
- am cumparat un apartament cu 3 camera prin credit ipotecar care bineinteles are o asigurare de imobil si de viata aferente, cesionate in favoarea bancii.

M-ar interesa sa stiu, daca eu ca proprietar pentru acest imobil, pot incheia o asigurare facultativa si daca in caz de vreo problema, pot fi despagubit ? ( practic vorbim de acelasi imobil care are 2 polite de asigurare- una cesionata in favoarea bancii pentru credit si una facultativa pt. proprietar).

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:49, 9 Ianuarie 2014
Daca polita cesionata este una obligatorie (PAD), puteti face o facultativa pentru valoarea care depaseste cei 20000E acoperita de PAD,
Daca este facultativa, nu are rost sa faceti una noua, in caz de eveniment, nu puteti primi despagubiri decat proportional de la cei doi asiguratori.
Cea mai buna solutie este sa consultati asiguratorul la care este polita in vigoare, pentru a actualiza/modifica suma asigurata si eventualele riscuri suplimentare.
Polita care este cesionata in favoarea bancii , emitenta creditului, NU este una obligatorie.

Atunci practic, sa presupunem ca daca polita cesionata este pentru o valoare de despagubire de 55.000 Eur , iar eu as vrea sa am imobilul asigurat pe 75.000 Eur, as mai putea incheia o polita facultativa (sau obligatore) de inca 20.000 Eur ??

Multumesc mult pentru raspunsuri
Fara detalii, putem presupune multe.
Obligatorie este PAD (numai pentru dezastre naturale)
Este greu de presupus ca banca nu a solicitat asigurarea prin polita ipotecara, pentru suma cel putin egala cu marimea creditului acordat.(PAD 20000E+ facultativa pentru 55000E, care cuprinde o fransiza de 20000E pentru dezastre(aceste evenimente fiind acoperite de PAD).
De retinut este faptul ca suma cesionata in favoarea bancii, se face in limita creditului la data evenimentului, (adica scade ca valoare pe masura returnarii creditului) iar diferenta in plus revine asiguratului (debitorul).
Daca aveti o facultativa pentru valoarea de 55000E(PAD pentru 20000E-este inclusa obligatoriu) si nu va satisface, contactati asiguratorul si renegociati suma asigurata,pe baza unor argumente solide. Chiar daca majorati suma asigurata de la 55000 la 75000, in caz de dauna, banca va incasa doar valoarea creditului restant, diferenta fiind primita de dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie pad -cesionat in favoarea bancii larisarazvan larisarazvan Buna ziua Detin un imobil ipotecat pentru care inchei anual o polita de asigurare facultativa pe care am cesionat-o bancii. Chiar in cuprinsul contractului ... (vezi toată discuția)
Asigurare pad daca exista o asigurare facultativa? teacherios teacherios Buna seara. Am fost la banca azi si am fost obligat sa platesc polita PAD. Cum am fost obligat? Mi s-a zis ca prima data se incaseaza polita si abia apoi ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)