avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot sa castig custodia copiilor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot sa castig custodia copiilor?

Situatia mea se prezinta in felul urmator:
Dupa 9 ani de casatorie si suferinta din cauza agresivitatii sotului am decis sa-l parasesc. Totul s-a produs dupa o cearta apriga, atunci el m-a urcat in masina cu tot cu cei doi copii si ne-a dus la mama lasanadu-ne acolo. Copii aveau atunci de 9, respectiv 5 ani.
Dupa doua saptamani sotul a venit impreuna cu soacra mea si au insistat sa-i dau fetitele sa petreaca un weekend cu ele. In cele din urma am cedat gandidu-ma ca cele doua fetite au nevoie si de prezenta tatalui in viata lor. A trecut acel weekend si sotul meu nu mi-a adus fetitele a insistat sa i le mai las cateva zile, dupa aceasta perioada mi-a zis ca fetele nu mai vor la mine si nu poate sa le aduca cu forta. In toata aceasta perioada el a manipulat fetitele denigrandu-ma pe mine si familia mea. Le-a spus fetitelor ca eu le-am parasit pe el -tatal lor pt. un alt barbat (lucru neadevarat), ca nu le iubesc si multe alte lucruri foarte grave si neadevarate. A refuzat sa-mi mai dea copii, iar cand reuseam sa iau fetitele cateva zile la mine ele erau reci si ma invinovateau de multe lucruri neadevarate, lucruri pe care sotul meu le inocula in mintea lor. M-am gandit sa merg si sa-mi iau copii cu forta, insa am renuntat in cele din urma gandidu-ma ca ar fi traumatizant pt. fetite atata timp cat "noul lor univers este tatal lor pe care il idolatrizeaza". S-au scurs trei ani de cand m-am separat de sot si tot atat de cand nu mai am copii, disperarea nu-mi da pace, nu stiu ce sa fac sa-mi iau cele doua fetite sa le am langa mine. Vreau sa divortez de el, dar nu stiu daca in actualele conditii as primi custodia copiilor in instanta si asta ma face sa spun pas divortului. Intre mine si tatal copiilor nu mai poate fi nimic, este atat de gelos incat ma tem ca intr-o criza de gelozie pe motive ale imaginatiei lui bogate ar putea sa-mi ia viata. De altfel, a sarit cu cutitul la mine si multe altele, imi este frica sa mai traiesc cu el. Sunt constienta ca nu mai pot sa traiesc alaturi de el, dar nu stiu cum sa fac sa am copii langa mine. Fetita cea mare are acum 12 ani si stiu ca ea la proces are drept sa aleaga cu cine doreste sa stea, evident ca-l doreste pe tatal sau, care si-a creionat in fata fetitelor o imagine de sef, de om puternic. Ele il adora.
Mentionez ca in toti acesti ani cat am fost separata de sot si fetite eu am vizitat mereu fetitele, le-am luat la mine des, am mers la scoala la ele mereu si am contribuit la intretinerea lor.
Va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa-mi castig copii in instanta. Ce trebuie sa fac? Nu stiu ce Dumnezeu sa mai fac, ma simt singura si neajutorata. Viata grea alaturi de sotul meu m-a facut sa-mi pierd increderea in mine. Imi este teama sa fac un pas de teama ca as putea gresi si as pierde pentru totdeauna fetitele. Fara ele nu mai pot trai. Am ajuns la capatul rabdarii. Ma gandesc ca trebuie sa existe o posibilitate legala de a-mi lua copii. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat, pentru mine conteaza enorm. Am nevoie de o raza de speranta. Am nevoie sa ma agat de ceva, sa stiu ca le pot avea langa mine.
Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a-mi raspunde.
Fiind vorba de copii minori, se va avea oricum in vedere interesul copiilor in primul rand. Nu stiti sigur ca sotul ii va castiga. Poate da, poate nu. Oricum instanta se pronunta asupra situatiei copiilor, indiferent ca dvs. cereti sau nu acest lucru, se pronunta asupra domiciliului minorilor dupa divort, asupra contributiei cheltuielilor de crestere, de educare, etc.
Daca sunteti sigura ca doriti sa divortati, trebuie sa stiti ambele fete ale situatiei. Daca va invoiti cu sotul dvs., in mod civilizat, asupra situatiei copiilor dupa divort, instanta va tine seama si de acest lucru. Vor fi si copii ascultati, daca instanta considera necesar acest lucru, fetita de 12 ani poate fi ascultata, dar si celalalt copil, mai mic, daca acest lucru este in interesul copilului. Si se va decide apoi, in consecinta, avand in vedere, asa cum e firesc, in primul si in primul rand interesul copiilor.
Este o situatie delicata, mult succes, oricum.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
ContSters170895, utilizator
Nu puteti obtine incredintarea copiilor, autoritatea parinteasca va fi executata in comun.
Cel mai probabil nu veti obtine stabilirea domiciliului copiilor la dvs pentru ca se merge mult pe ideea de continuitate si copiii au fost in ultimii 3 ani la locuinta sotului dvs.
Ceea ce puteti obtine insa cu siguranta este independenta fata de sotul dvs si respect din partea fetelor dvs.
Asa cum ati prezentat situatia eu nu vad ce ati putea pierde divortand. Copiii nu locuiesc cu dvs, nu-i aveti in fiecare zi in preajma si le vedeti atunci cand este sotul de acord.
In cel mai prost caz, in urma divortului, nu se va schimba nimic.
Cereti un program de vizitare extins (cel putin egal cu timpul pe care il petreceti acum cu fetele) si incercati sa va reconstruiti relatia cu fetele indiferent de tatal lor.
In primul rand tin sa va multumesc pentru promptitudinea si profesionalismul cu care mi-ati raspuns la mesaj. Am tot incercat in cei trei ani care s-au scurs sa-l conving pe sotul meu sa divortam pe care amiabila la notar si sa facem o intelegere de custodie comuna tot la notar, din pacate el nu a fost niciodata de acord. Imi este imposibil sa ajung cu el la o intelegere si sa rezolvam aceasta situatie pentru binele copiilor. El foloseste copii ca pe o arma pentru a-mi face mie rau. Vrea sa aiba copii in special pentru a ma face pe mine sa sufar si pentru a-mi arata cine este el, de asta niciodata nu a fost de acord sa facem o intelegere prin care copii sa stea cate o parte din timp cu fiecare parinte. El nu se gandeste la binele copiilor si la faptul ca ei au nevoie si de mama, se gandeste doar cum sa ma faca pe mine sa sufar. In fine, singura solutie pentru mine este divortul si un proces de custodie.
Mirebire mi-ati scris de autoritate parinteasca executata in comun, va referiti cumva la faptul ca am putea primi custodie comuna? In acest caz, cam care ar fi timpul maxim pe care l-as putea castiga in instanta, ma refer la timpul pe care ar urma sa-l petrec cu cele doua fiice.
Am inteles ca este foarte mare probailitatea ca fetele sa ramana la domiciliul tatalui, dar este posibila custodia comuna iar eu sa iau fetele cel putin 2 zile pe saptamana si in vacante? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
ralucadumitrache, utilizator
Pentru putin, stimata doamna.
Timpul pe care fetitele il vor petrece cu parintii va fi stabilit de instanta, tinand seama de imbinarea activitatilor scolare si extrascolare ale lor, de interesele copiilor si nu in ultimul rand, tinand seama ca ambii parinti au dreptul echitabil la aceeasi durata de timp petrecuta cu minorii. Se are in consideratie si mentinerea legaturilor de familie - poate dvs. doriti sa ii duceti in vizita la rude, e firesc ca si tatal sa doreasca acest lucru. Este prematur de spus acum cate zile ati putea ipotetic dvs. obtine pe saptamana si cate sotul, sau unde isi vor petrece vancanta de vara sau de iarna fetitele. Numai instanta de judecata va da o solutie echitabila in acest sens, analizand toti factorii , astfel incat interesul minorelor sa nu fie lezat.
Editez ca sa va mai spun un lucru: in niciun caz nu va va fi ingradit dvs. dreptul de a lua contact cu minorele, de a le lua in vacanta/vacante sau de a va implica activ in cresterea si educarea lor. La fel cum, nici tatalui lor nu le va fi ingradit acest drept. Indiferent de situatie, ramane tatal lor.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
ContSters170895, utilizator
Autoritatea parinteasca o veti exercita in comun, fie ca vrea tatal sau nu. Sa se stabileasca domiciliul fetelor la dvs va fi cam greu pt ca au deja 3 ani de cand locuiesc cu tatal lor, daca cea mare nu va dori la dvs, se va urmari interesul fetelor de a nu fi despartite.
Cereti divortul in instanta, cereti ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, puteti cere ca locuinta fetelor sa fie la dvs daca vreti sa incercati, iar daca se va hotari ca fetele sa locuiasca in continuare cu tatal, cereti un program de vizita (daca stiti ca nu va intelegeti cu tatal in privinta asta) asa cum vreti si stiti ca e posibil dupa programul dvs si al fetelor.
Va trebui sa apelati la mediator pt informare despre beneficiile medierii ca procedura obligatorie. Pt ca mediatorl il va invita si pe sot, exista sanse sa ajungeti la un acord daca se va prezenta si astfel sa divortati prin acord.
Acum nu mai conteaza, dar daca ati fi actionat imediat, ar fi fost cu totul altul rezultatul.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Custodie copii mama2 mama2 Buna ziua, As vrea sa primesc niste opinii legate de urmatoarea situatie. Casatorita de 11-12 ani, mama a doi copii minori (unul de peste 10 ani). In urma ... (vezi toată discuția)
Buna, am nevoie de un sfat. sunt in pregătirea divorțului de ... Logosmagda Logosmagda Buna, am nevoie de un sfat. Sunt in pregătirea divorțului de soțul meu cu care am 2 copii, adolescenti. Am aflat că soțul meu merge din când in cand la ... (vezi toată discuția)
Drepturi de custodie manyyy manyyy Buna ziua! Sunt divortat iar mama fetitei mele a primit custodia copilului. Din anumite aspecte nu am fost prezent la divort, deci nu am un program de vizita. ... (vezi toată discuția)