avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare somer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare somer

Buna seara
Stimete consultant va rog sa-mi spuneti care sunt facilitatile acordate anjajatorilor pentru angajarea de someri ,pentru 2014.
Au mai aparut norme de aplicare la Legea 250 ? Se mai modifica ceva?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:15, 12 Ianuarie 2014
1. Nu au aparut inca modificari la Normele de aplicare a legii nr.76/2002 , in urma modificarii acesteia prin L:egea nr.250/2013.

2. Art. 85 din Legea nr.76/2002
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Abrogat.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.


Prin Legea nr.250/2013, practic, au fost eliminate, din cuprinsul Legii nr. 76/2002, prevederile care stabileau scutirea, pe o perioada de un an, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Mesaj editat
@ amrad64
Data post: Sambata, 11 Ianuarie 2014, 20:06
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect Angajare somer


Multumesc pentru promptitudinea raspunsului dvs. dar acum sunt in situatia in care fac angajari si nu stiu ce sa fac.
Am intrebat pe ajofm@ajofm.ro asa cum mi-ati recomandat si din oct.2013 n-am primit nici un raspuns.
La noi in Neamt nimeni nu stie nimic.
Mai sunt ceva sanse?
multumesc

=========

Mergeti la acei angajatori care fac angajari si vedeti despre ce este vorba.
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 95
...
(1^1) Masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru a caror acordare se prevede, potrivit dispozitiilor legale, incheierea de contracte sau conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca, se acorda in limita sumelor aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj cu aceasta destinatie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati cu varsta peste 50-55 ani maria_2016 maria_2016 Citisem cu ceva timp in urma, ca angajatii care angajeaza persoane cu varste de peste 50-55 ani, beneficiaza de scutiri la plata asigurarilor pentru ... (vezi toată discuția)
Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu varsta >50 ani steaua59 steaua59 ce facilitati are un angajator daca angajeaza o persoana trecuta de 50 de ani: prima intrebare daca acea persoana este in somaj si a doua ... (vezi toată discuția)
Facilitate angajator JULIA59 JULIA59 Buna ziua,sunt in somaj de 11 luni, am 54 ani,este greu sa gasesc de lucru.Cautind pe net am gasit(un articol intr-un ziar) o facilitate ce se acorda ... (vezi toată discuția)