avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda centura, pe nedrept
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda centura, pe nedrept

Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns de specialitate si anume: Daca esti surprins de un politist FARA centura si esti oprit-amendat, iar tu nu recunosti ca nu o purtai, (situatie in care NU esti filmat ci doar vazut de acesta) ce sanse ai la contestatie: Cuvantul tau impotriva cuvantului lui? As vrea sa ma lamureasca cineva.
Cel mai recent răspuns: Stefan Bicov , Avocat 20:02, 13 Ianuarie 2014
Aveti sanse sa fie anulat procesul verbal.
Se face o contestatie? si in cazul in care centura era pusa si politistul face un abuz ? Care este demersul ?
@BicovStefan, ce rost mai au amenzile daca pot fi contestate deoarece nu exista probe foto/audio/video?

La modicarea OUG195 ar trebui sa se introduca un articol sau capitol separat cu privire la probarea de catre politie a contraventiilor.

Dotarea politistilor cu camera video montata in cascheta!:)

Parca exista asa ceva cu privire la inregistrarea convorbirii dintre agentul constatator si conducatorul auto.
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
cyan, moderator
In astfel de situatii, agentul constatator are obligatia de a proba acuzația adusa contravenientului.
Trebuie sa formulati plangere contraventionala la judecatorie in termen de 15 zile.
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
Stefan Bicov, Avocat
Va dau dreptate dar este cuvantul agentului impotriva cuvantului contravenientului iar judecatorul va da intotdeauna dreptate agentului!
Eu am pierdut un proces deoarece judecatorul a concluzionat ca agentul "a observat direct" savarsirea faptei si ca plansele foto prezentate de politie nu au importanta, pe acestea nu se putea identifica nu numai ca nu se putea identifica numarul de inmatriculare dar nici macar tipul masinii (imaginile erau foarte neclare si alb/negru). Agentul care a "observat direct" se afla la o distanta de vreo jumatate de kilometru si a fost anuntat prin statie despre presupusa incalcare a regulilor de circulatie, neacordare de prioritate la pietoni.

Cum probeaza politia acuzatia adusa contravenientului daca nu are inregistrari?? Eu asta nu inteleg! Stiut fiind faptul ca in general politia solicita judecarea in lipsa nu cred ca trimite agentii constatatori sa participe la proces

Alte discuții în legătură

Cine este agentul constatator? inregistrare video sau plansa foto? cyan cyan conform art. 109 din oug 195 constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de politistul rutier iar constatarea contraventiilor se poate ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda radar - pv nesemnat de contravenient si nici demartor padual padual Buna ziua, Pe scurt: oprit pentru radar, am prezentat documentele, am cerut sa vad inregistrarea - am fost refuzat. Am refuzat sa semnez PV. Agentul m-a vazut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce se poate face in cazul in care judecatorul nu tine ... mariustz mariustz Buna ziua, Ce se poate face in cazul in care judecatorul nu tine cont de dovezi si respinge o plangere contraventionala doar ca el considera ca agentul are ... (vezi toată discuția)