avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pot sa fac? Tatal a instrainat casa surorii vitrege
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pot sa fac? Tatal a instrainat casa surorii vitrege

tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu sin copii vreau sa intreb daca dupa decesul tatalui meu voi beneficia de ceva sau deloc multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: rancztibor , utilizator 17:34, 13 Ianuarie 2014
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.
Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios.



Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.



MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager) dianamaria82 dianamaria82 Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar ... (vezi toată discuția)