avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Buna ziua,
Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ceilalti nepoti ???
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Crihid , utilizator 20:33, 9 Ianuarie 2021
orice act poate fi contestat, dar asta nu inseamna ca actiunea v-a avea si succes.
In principiu se poate face orice.
Este posibil ca la decesul bunicii ceilalti mostenitori rezervatari sa demonstreze ca in fapt contractul de vanzare intre dvs si bunica este o donatie deghizata si sa fie supus reductiunii liberalitatilor excesive pt cota de rezerva ce o incalca mostenitorilor rezervatari. Daca la contractul de vanzare cumparare ati dat pret si se poate verifica gen transfer bancar nu ar avea sanse acestia ....
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.


Da .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager) dianamaria82 dianamaria82 Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)