avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager)

Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar putea fii contestat de catre acestia sau daca ar fii mai sigur un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager. Mentionez ca am suportat integral toate cheltuielile de reabilitare a locuintei si ii ajutam material pe socrii mei(avem toate chitantele). Este posibil sa-mi spuneti si cam cat ne-ar costa avand in vedere ca apartamentul are o suprafata de 100 mp si este situat in Ploiesti. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crihid , utilizator 20:36, 9 Ianuarie 2021
Donatia poate fi contestata, vanzarea cumpararea este mai sigura. Onorariul notarului este in functie de costul apartamentului care se stabileste si in functie de niste bareme notariale.
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.

VA MULTUMESC.
Un contract cu uzu fruct de intretinere , nu de vinzare -cumparare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)