avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot plati din mana contributiile la pensie, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot plati din mana contributiile la pensie, sanatate si somaj?

Salut, am un bun amic care are urmatoarea intrebare:
"Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana tot ce trebuie platit, cat as plati lunar si as avea aceleasi drepturi ca si cand as fi angajat? Adica: pensie, sanatate, somaj, dreptul de paternitate in cazul in care sotia ramane insarcinata si ea nu lucreaza? Mentionez ca nu mai lucrez de 3ani."

Va multumesc
1. Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

A) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

B) - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 46,75 lei pe luna.

C) - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,25 lei.


2. Cele ce am spus mai sus va ajuta numai la stagiile de cotizare nu si la a beneficia de concedii medicale sau de concediu crestere copil pana la varsta de 1 an sau 2 ani.

3. Daca va avea un copil sotia va beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Ce se intampla daca doresc sa platesc retroactiv, adica imi mai trebuie cca 15 luni pentru a beneficia de pensie anticipata? Se poate plati si retroactiv? 31% din salariul minim pe economie? Multumesc!
1. La pensie si somaj nu se pot plati contributiile retroactiv ci numai de la data incheierii contractului de asigurare sociala.

2. 31,3% la pensie este din venitul asigurat care nu poate fi mai mic de 804 lei lunar, deci contributia minima este de 252 lei lunar (citit din nou raspunsul meu de mai sus).
Casa de pensii mi-a zis, ca daca nu lipsesc multe luni, se poate plati retroactiv pentru a putea beneficia de pensia anticipata partiala.
1. - Nu stiu la ce Casa de pensii ati intrebat dar faceti cum vi s-a spus, incercati sa incheiati un contract de asigurare si sa ne spuneti noua daca v-a aprobat.
- Legea spune ca nu se poate.

2. Intrebati sl la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org, cea care va poate da un raspuns autorizat.

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale si de sanatate pitex pitex As dori sa stiu, dupa perioada de somaj, unde as putea plati asigurarile sociale si de sanatate in continuare, care este suma minima si unde le pot plati. (vezi toată discuția)
Fara surse de venit valerica67 valerica67 Buna ziua, Am 48 ani si nu am nici un venit. Nu am carte de munca, nu am nimic. Doresc sa-mi spuneti/indrumati, ce sa fac? - pentru a beneficia de asigurari ... (vezi toată discuția)