avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot plati din mana contributiile la pensie, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot plati din mana contributiile la pensie, sanatate si somaj?

Salut, am un bun amic care are urmatoarea intrebare:
"Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana tot ce trebuie platit, cat as plati lunar si as avea aceleasi drepturi ca si cand as fi angajat? Adica: pensie, sanatate, somaj, dreptul de paternitate in cazul in care sotia ramane insarcinata si ea nu lucreaza? Mentionez ca nu mai lucrez de 3ani."

Va multumesc
ionut2001 a scris:n
Salut, am un bun amic care are urmatoarea intrebare:n\"Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana tot ce trebuie platit, cat as plati lunar si as avea aceleasi drepturi ca si cand as fi angajat? Adica: pensie, sanatate, somaj, dreptul de paternitate in cazul in care sotia ramane insarcinata si ea nu lucreaza? Mentionez ca nu mai lucrez de 3ani.\"nnVa multumescn


Referitor la plata din mana a contributiiilor pentru pensie si sanatate imi este clar, dar atunci cand am dorit sa platesc din mana si contributia pentru somaj mi s-a spus ca nu se poate plati din mana decat in situatia ca sunt angajat. Asa este oare?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
nelvex, utilizator
1. Trebuia sa cititi mai cu atentie ce am raspuns mai sus:
- Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.


2. - Adica nu trebuie sa aveti neaparat un CIM deoarece atunci sunteti asigurat la somaj prin retinerea contributiei din salariu.
- Dar trebuie sa desfasurati o activitate lucrativa care va aduce venituri si care nu este supusa asigurarii la somaj si atunci veti plati din mana pe baza contractului de asigurare incheiat cu Agentia de Somaj (de exemplu un contract civil de prestari servicii).
Buna seara. Care sunt conditiile pentru a beneficia de indemnizatia de somaj daca am incheiat contractul de asigurari? Si este o perioada minima de cand a fost incheiat contractul pana la plata indemnizatiei? Multumesc!
Trebuie sa aveti un astfel de contract pe cel putin 12 luni incheiat.

Legea 76/2002
Articolul 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
....
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
....

Articolul 34
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale si de sanatate pitex pitex As dori sa stiu, dupa perioada de somaj, unde as putea plati asigurarile sociale si de sanatate in continuare, care este suma minima si unde le pot plati. (vezi toată discuția)
Fara surse de venit valerica67 valerica67 Buna ziua, Am 48 ani si nu am nici un venit. Nu am carte de munca, nu am nimic. Doresc sa-mi spuneti/indrumati, ce sa fac? - pentru a beneficia de asigurari ... (vezi toată discuția)