avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... minorii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

minorii

buna. as avea si eu o intrebare, si anume daca un minor de 15 ani care sufera de tulburare mixta emotionala si de conduita, poate fi condamnst pt savarsirea infractiunii de furt?
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 11:03, 10 Aprilie 2009
Sistemul nostru juridic diferentiaza in cadrul categoriei largi de minori cateva subcategorii. Astfel, minorii pana la varsta de 14 ani nu raspund penal, chiar daca ei comit infractiuni (pentru acestia se iau masuri cu caracter de ocrotire prin incredintarea familiilor ori altor persoane pentru supraveghere deosebita sau de internare in scoli speciale de reeducare). Cei care au varsta intre 14 si 16 ani raspund juridic limitat numai daca se stabileste existenta discernamantului la expertiza medico-legala psihiatrica, iar minorii cu varsta intre 16 si 18 ani, avand discernamant raspund in fata legii.
Depinde de boala psihica de care acesta sufera , care va fi atestata de expertiza psihiatrica obligatorie.
Exista posibilitatea ca discernamantul acestuia sa fie grav alterat , astfel incat sa exista iresponsabilitatea, ca si cauza care inlatura caracterul penal al faptei.
Nu toate tulburarile psihice conduc la aceasta iresponsabilitate , depinde si de gravitatea acestei boli psihice ...care va fi apreciata de catre medicul psihiatru...

Poate fi apreciata , insa , ca si circumstanta atenuanta judiciara (stare mentala precara , care a condus la o conduita ilicita , deseori exista conexiune intre cele doua elemente )
Oricum , intre 14 si 16 ani raspunde numai daca se va constata ca fapta a fost savarsita cu discernamant.


Asistenta juridica e obligatorie , intrucat faptuitorul este minor.

Se poate dispune , insa , internarea medicala /obligarea la tratament medical , ca masuri de siguranta prevazute de Codul Penal
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
am inteles, dar daca in urma unui examen neuropsihiatric a rezultat ca minorul sufera de tulburare mixta emotionala si de conduita si raportat la fapta comisa a avut discernamant usor diminuat?
Poate insemna ca are discernamt , dar acesta e usor afectat , nu total inlaturat , ca sa conduca la exonerarea de raspundere.(e , totusi , doar opinia unui medic , veridica sau nu )


Concludente sunt , insa , concluziile expertizei psihiatrice obligatorii.
acestea sunt concluziile expertizei psihiatrice obligatorii, cele mentionate mai sus. pot invoca iresponsabilitatea?

Alte discuții în legătură

Discernamant diminuat viorelv viorelv Se poate retine de catre instanta ca si proba un certificat de la medic psihiatru referitor la discernamantul diminuat al faptuitorului la momentul comiterii ... (vezi toată discuția)
Hartuire vetx vetx sora mea este hartuita telefonic si prin mesaje tip sms de fostul sot bolnav de schizofrenie...care sunt caile legale de a-l acuza de hartuire ? (vezi toată discuția)
Discernamant? Gligorie Andrei Gligorie Andrei Fiul meu de 17 ani a condus fara permis si a facut accident,(a lovit un copac), nu a provocat victime si nici el nu a fost ranit. Politia Cluj a facut ... (vezi toată discuția)