avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... minorii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

minorii

buna. as avea si eu o intrebare, si anume daca un minor de 15 ani care sufera de tulburare mixta emotionala si de conduita, poate fi condamnst pt savarsirea infractiunii de furt?
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 11:03, 10 Aprilie 2009
Din punctul meu de vedere ,intrucat discernamantul este usor afectat , acest fapt poate constitui circumstanta atenuanta judiciara , persoanala , nicidecum cauza exoneratoare de raspundere penala (lipsa totala a discernamantului conducecatre iresponsabilitate , alterarea usoara a acestuia , nu , intrucat nu orice boala psihice reprezinta conduce catre iresponsabilitate , ci doar acelea grave , manii , psihoze , psihopatii , etc.)

Nu orice tulburare , depresie , conduce la lipsa discernamantului....Dupa cum am mentionat , insa , o anumite suferinta poate determina o terta persoana sa adopte o conduita ilicita ..


In schimb , poate fi dispusa internarea medicala , sau obligarea la tratament medical , dupa caz , ca masuri de siguranta.(pentru tratarea suferintei psihice , si inlaturarea dorintei de a comite infractiuni pe viiitor.)
(alaturi de o pedeapsa penala , chiar cu suspendarea conditionata a acesteia , /sau o amenda administrativa , in functie de circumstante...)

Nu ne-ati relatat prea multe despre modul in care fapta a fost savarsita in concret , conduita posterioara a faptuitorului....
Oricum , pedepsele complementare nu sunt aplicabile minorilor (cele prevazute in art. 64 Cod Penal ) , iar pedepsele principale sunt reduse la jumatate !

Fiind minor , asistenta juridica devine obligatorie , daca nu exista posibilitati finaciare de a se alege un aparator , va fi numit unul din oficiu !




Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pertinenta analiza facuta de -Studentica-.
Se poate invoca lipsa discernamintului in momentul comiteri faptei,diminuat inainte si dupa comitere.Acest lucru il poate stabili comisia medicala.
In practica au fost situatii si faptuitori minori au fost achitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discernamant diminuat viorelv viorelv Se poate retine de catre instanta ca si proba un certificat de la medic psihiatru referitor la discernamantul diminuat al faptuitorului la momentul comiterii ... (vezi toată discuția)
Hartuire vetx vetx sora mea este hartuita telefonic si prin mesaje tip sms de fostul sot bolnav de schizofrenie...care sunt caile legale de a-l acuza de hartuire ? (vezi toată discuția)
Discernamant? Gligorie Andrei Gligorie Andrei Fiul meu de 17 ani a condus fara permis si a facut accident,(a lovit un copac), nu a provocat victime si nici el nu a fost ranit. Politia Cluj a facut ... (vezi toată discuția)