avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vreau sa nu mai fiu administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vreau sa nu mai fiu administrator

Sunt administrator si asociat, 50%, al unei s.c.
Doresc sa ies din acest clinci care nu mi-a adus decat batai de cap si bani pierduti. Asociatii, 2 la numar, sot si sotie, nu vor ca eu sa nu mai fiu administrator si nici sa dizolvam firma.
Ce pot face si cum pot rezolva aceasta situatie?
Sunt raspunzatoare individual de tot ce s-a intamplat pana acum in firma?
Eventualele amenzi le suport personal sau pe societate, cuantumul impartindu-se conform procentajului actiunilor detinute?
Va rog mult, ajutati-ma!
floribizic@yahoo.com
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 18:54, 9 Iunie 2005
O solutie ar fi sa te retragi din firma (atat ca asociat cat si ca administrator). Banuesc ca societatea este un SRL. In acest caz se pot inventa (si chiar proba) un milion de motive personale in raport de care esti in imposibilitate de a exercita calitatile respective. Singura problema ramane durata destul de mare a procedurii de retragere (in jur de 1 an) timp in care raspunzi in continuare.
Amenzile vin pe societate dar in anumite conditii pot fi imputate administratorului care va raspunde cu bunurile sale proprii.
ma gandisem ca pot demisiona pur si simplu.
pe urma actele firmei le detin asociatii, pe motiv ca la ei acasa este sediul social. e normal asa? cum sa fac sa le iau?
le-am spus ca vreau sa lichidam firma, iar ei au zis: nu ca nu vrem sa scapi asa repede. este oare vorba de rea credinta?
pentru a suspenda firma pot sa merg la ORC cu convocatorul la AGA, la care nu s-au prezentat si sa suspend firma.
VA ROG AJUTATI-MA!!!!
" Vreau să nu mai fiu administrator " sau "Nu mai vreau să fiu administrator" ??
hai sa fim seriosi anonimule!!!
chiar nu ai inteles despre ce era vorba?
sau vrei sa faci pe interesantul (interesanta).
Solutia postata de dorufr este buna, dar numai pentru partea cu retragerea din calitatea de asociat.
Mai important insa este sa nu mai fii administrator (deorece in anumite cazuri administratorul raspunde cu intregul sau patrimoniu, in vreme ce asociatii raspund in limita capitalului social).
Pentru a fi revocat din functia de administrator trebuie sa obtii o hotarare a adunarii generale a asociatilor in aceste sens. Pentru asta va trebui sa faci un convocator care sa contina ordinea de zi a adunarii generale si pe care sa-l trimiti celorlalti asociati cu scrisoare recomandata. In cazul in care acestia nu se prezinta la prima convocare, faci o a doua convocare la care poti sa iei hotararea de a fi revocat din functia de administrator de unul singur (oricare ar fi numarul de asociati prezenti si numarul de parti sociale pe care il detin asociatii prezenti).
Cu hotararea asfel luata te duci si inregiatrezi modificarea la registrul comertului (iti recomand ca in hotarare sa mentionezi ca este vorba de a doua convocare si sa spui ca hotararea este legala si statutara).
Daca cei doi asociati se prezinta si nu sunt de acord cu revocarea din functia de administrator situatia se complica deorece in cazul SRL-ului pentru adoptarea unei modificari a actului constitutiv este nevoie de o dubla majoritate: a asociatilor si a partilor sociale, ori inteleg ca tu detii 50% din partile sociale, dar ei sunt doi asociati.
Oricum situatiile descrise de mine si rezolvarile lor se desprind din lege, insa in primul rand trebuie sa verific actul constitutiv si sa vezi ce prevederi are acesta, deorece ele iti pot fi favorabile, iar daca deroga de la lege se vor aplica cu precadere.

Alte discuții în legătură

Doresc sa ma retrag din toate functiile si din srl new life new life Sunt asociat in doua SRL-uri, iar intr-una dintre ele detin si functia de administrator si director. Doresc sa ma retrag din aceste afaceri cat mai repede ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator srl chrispp chrispp Cum pot revoca asociatii care detin 100% din capital administratorul? Conform act constitutiv doar administratorul poate convoca AGA. Exista vreo solutie de ... (vezi toată discuția)
Actiune civila de contestare hotararii aga la un srl otilia_adamescu otilia_adamescu Buna ziua avem urmatoarea situatie: sunt administrator unic si asociat cu 45%r la o firma de turism un SRL. Restul partilor sociale sunt detinute de o alta ... (vezi toată discuția)