avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura de comunicare conform noului cod de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura de comunicare conform noului cod de procedura civila

procedura d e comunicare este legal indeplinita daca nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu iar postasul a depus plicul la cutia postală?
Cf. art 163 alin.3, citatia se depune la cutia postală doar dacă destinatarul refuza sa primească, iar daca lipsesc persoanele de la alin.6, ori refuza sa primeasca, se aplica alin.3-5.
După părerea mea, procedura nu este indeplinita deoarece daca nici o persoana nu este gasita agentul trebuie sa lase o instiintare, simpla depunere la cutia postală nu dovedeste că comunicarea actului.
In acest sens sunt si disp.art. 165, data indeplinirii procedurii fiind stabilita distinct la alin.1 si 2 in functie de modalitatea de comunicare aleasa.
Deci, dacă comunicarea este efectuata prin posta, se aplica disp.art.165 alin.2, care se refera la 2 situatii, respectiv semnarea de catre parte a confirmarii de primire si confirmarea de catre functionarul postal a refuzului acesteia de a primi corespondenta.Textul de lege nu se refera la situatia cind partea nu e gasita la domiciliu, situatie cind trebuie sa se lase o instiintare, iar actul se depune la primarie sau la instanta, de unde trebuie ridicat in ter men de 3-7 zile.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:57, 17 Ianuarie 2014
Eu cred ca este legal sa lase plicul in cutia postala.
popescumarin a scris:

procedura d e comunicare este legal indeplinita daca nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu iar postasul a depus plicul la cutia postală?


Procedura este legal îndeplinită conform prevederilor art. 163 alin. 8 C.pr.civ.
Si disp.art.165 alin.2 cum se interpreteaza?
popescumarin a scris:

Si disp.art.165 alin.2 cum se interpreteaza?


Art. 165 pct. 2 se referă la cazul citării ori comunicării altui act de procedură, iar art. 163 se referă la „comunicarea citației”
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
Patrick_, utilizator
Art.163 se referă la procedura de comunicare, iar art.165 la data îndeplinirii procedurii de comunicare.Altfel spus, citarea este actul procedural prin care instnata dispune ca o persoană să se prezinte in fata sa la o dată determinată, iar citatia este înscrisul prin care se realizează actul de procedură.La art. 165 alin.2 nu există nici o mentiune pentru situatia cînd nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu, iar postasul a depus plicul la cutia postală, mai ales cînd vb. despre o scrisoare recomandată, cu continut declarat si confirmare de primire.
Ar trebui luate in considerare si dispozitiile cuprinse în regulamentele Postei romane, pe care codul de procedura civila nu le reia, pt. că ar fi fost inutil.
Interpretind textul de lege, coroborat cu art.154 si 163, văzînd că la art. 163 se vb. despre agent , iar la art. 165 alin.2 despre functionar postal sau curier, rezultă că legiuitorul a reglementat distinct situatia cînd comunicarea se face prin agenti procedurali sau alti functionari ai instantei si situatia cind comunicarea se face prin postă.
Este adevărat că în practică factorul postal este asimilat ( in mod nelegal) agentului procedural, insă nu au aceleasi atributii.
As merge chiar mai departe, si as afirma ca factorul postal trebuie să procedeze conform reglementărilor proprii, deci dacă nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu să lase un aviz, etc.
Cred că nu întîmplător la art.165 alin.2 se vb. despre "consemnarea refuzului de a primi corespondenta", ceea ce pare să aibă corespondent în regulamentele postale.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Alte discuții în legătură

Citarea prin poștă: partea citată trebuie să semneze de primire? tiberiussly tiberiussly Doresc să știu dacă citarea unei părți prin poștă presupune ca acea parte să semneze de primire poștașului. (vezi toată discuția)
Buna ziua. doresc comentarii justificate de la specialisti in ... emy114 emy114 Buna ziua. Doresc comentarii justificate de la specialisti in materie privind urmatoarea situatie . Am fost executat silit fara sa am cunostinta, ne primind ... (vezi toată discuția)
Chemarea la sedinta de informare - procedura tehnica tatutzul tatutzul bun gasit intrebarea 1: pentru chemarea paratului la sedinta de informare, care este procedura tehnica ce trebuie urmata? intreb aceasta deoarece, in ... (vezi toată discuția)