procedura d e comunicare este legal indeplinita daca nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu iar postasul a depus plicul la cutia postală?
Cf. art 163 alin.3, citatia se depune la cutia postală doar dacă destinatarul refuza sa primească, iar daca lipsesc persoanele de la alin.6, ori refuza sa primeasca, se aplica alin.3-5.
După părerea mea, procedura nu este indeplinita deoarece daca nici o persoana nu este gasita agentul trebuie sa lase o instiintare, simpla depunere la cutia postală nu dovedeste că comunicarea actului.
In acest sens sunt si disp.art. 165, data indeplinirii procedurii fiind stabilita distinct la alin.1 si 2 in functie de modalitatea de comunicare aleasa.
Deci, dacă comunicarea este efectuata prin posta, se aplica disp.art.165 alin.2, care se refera la 2 situatii, respectiv semnarea de catre parte a confirmarii de primire si confirmarea de catre functionarul postal a refuzului acesteia de a primi corespondenta.Textul de lege nu se refera la situatia cind partea nu e gasita la domiciliu, situatie cind trebuie sa se lase o instiintare, iar actul se depune la primarie sau la instanta, de unde trebuie ridicat in ter men de 3-7 zile.
În practică citația este lăsată în poștă, procedura de „citare” fiind îndeplinită, dar atunci când se „comunică” hotărârea aceasta se returnează în lipsa unei semnături, procedura de „comunicare” nefiind îndeplinită.
Se face distincția între comunicare și citare, chiar dacă prin citare se poate înțelege și comunicarea citației. Adică avem comunicarea citației care se face conform art. 163 (se poate lăsa și în poștă) și avem comunicarea altor acte care se face conform 165 (nu se pot lăsa actele respective în poștă).
Confuzii pot apărea din cauza denumirii marginale a acelor articole care nu este prea inspirată.