avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani

Buna dimineata! Am nevoie de urmatoarea informatie de la dumneavoastra...Baiatul meu implineste anul acesta 18 ani, si este inca elev . Deoarece beneficiaza de pensie de intretinere in urma divortului, (tatal este pensionar militar) cum procedeaza pentru a beneficia in continuare de pensie de intretinere pana la terminarea studiilor? Am fost la Judecatorie sa ma interesez si am primit niste raspunsuri de-a dreptul halucinante (Ex. sa-l caute pe taica-su si sa-i ceara sa-i de-a banii in continuare...sau sa mearga cu taica-su la mediator..:O) Asa se proceaza?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tudortudor10 , utilizator 15:20, 9 Mai 2018
Buna dimineata,in acest caz copilul va primi pensie de intretinere pana la terminarea Liceului,mai ales ca inca este elev,apoi in cazul in care copilul va fregventa o Facultatea in baza unei adeverinte de Student si se poate face dovada ca inca studiaza,fostul dvs sot va plati pensie de intretinere pana la varsta de 25 de ani,acest lucru numai in cazul in care copilul face dovada ca inca studiaza.
Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 25 ani sau 26 (în cazul studiilor superioare cu o durată mai mare de 5 ani). Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani.
Raspunsurile pe care le-ati primit la Judecatorie nu sunt halucinante ci realiste.
Pentru continuarea platii pensiei de intretinere dupa varsta de 18 ani trebuie sau sa fie parintele de acord sa plateasca benevol (adica isi cauta tatal si stau de vorba si se inteleg) sau sa il dea in judecata pentru plata pensiei de intretinere pana la finalizarea studiilor.
Daca alegeti calea actiunii in instanta trebuie parcurs pasul informarii asupra medierii (si, in cazul fericit, al medierii) adica cel putin fiul dvs trebuie sa treaca pe la mediator. Ideal ar fi sa treaca si tatal si sa si ajunga la un acord - s-ar finaliza mai repede.
Deci, vedeti, ati fost informata corect la Judecatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
mirebire, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri! Drepturile copilului devenit major la cunosteam si eu, intrebarea mea era cum procedeaza copilul mai departe. Ideea este ca legatura lui cu parintele patern s-a terminat in momentul divortului, deci nu stiu mai nimic de el. Am auzit ca ar fi plecat din tara de mai multi ani. Nu stiu exact unde se afla.Deci?
Fiul dvs isi va actiona in judecata tatal, il va cita la ultimul domiciliu cunoscut. Tot copilul se va duce la un mediator pt a obtine dovada ca s-a informat despre avantajele medierii.
Cererea se depune la judecatoria pe raza careia va aflati domiciliul, insotita de hot de divort, copie buletin, certificat nastere, adeverinta de la liceu, certificatul de informare de la mediator, chitanta ca a platit taxa de timbru de 20 de lei. Taxa de timbru o platiti la sectia financiara.



Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere sorraine sorraine Pe hotararea de divort scrie ca se va acorda pana la implinirea varstei de 18 ani. Baiatul meu este in clasa a XI a si are 18 ani. Ce anume trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Primesc pensie alimentara si dupa ce implinesc varsta de 18 ani? DenisaAnA DenisaAnA Pentru a primi in continuare pensie alimentara (de la tatal meu) trebuie sa depun eu ceva la judecatorie? Cum ar trebui sa procedez pentru a primi pensie cat ... (vezi toată discuția)