avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit neachitat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit neachitat

Buna ziua!
Sotul meu a beneficiat de un credit bancar in anul 2007 (pe o perioada de 10 ani. Din cauza unor probleme financiare, din anul 2008 nu a mai avut posibilitatea de a achita nicio rata. A incercat o negociere cu banca, reesalonare a ratelor...fara niciun succes, insa. In toti acesti ani (pana in prezent) nu a primit decat o singura notificare..si asta undeva prin 2008-2009, prin care era informat ca acel credit a fost achizitionat de la banca de catre o firma de recuperari credite. Am verificat si pe site-ul Ministerului de Justitie, pentru a verifica daca este inregistrat cu dosar de executare silita (nu este nimic pe numele lui), iar in aceasta perioada sotul a lucrat cu contract de munca, fara a "suferi" de vreo poprire a salariului.
Va rog sa imi spuneti, unde ar trebui sa verificam ce se mai intampla cu acel credit, noi fiind acum plecati din tara. Este posibil sa se fi prescris? Cum de nu s-a intocmit dosar de executare silita pana acum?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: anna1234 , utilizator 14:20, 16 Ianuarie 2014
Termenul de prescriptie pentru astfel de credite este de 3 ani. Din ceea ce relatati dumneavoastra pare ca termenul de prescriptie este implinit. Societatea de recuperare credite poate trimite notificare catre dumneavoastra insa asta nu inseamna ca dumneavoastra trebuie sa platiti acel credit atat timp cat termenul de prescriptie s-a implinit. In cazul inceperii executarii silte se formuleaza contestatie la executare si se invoca implinirea termenului de prescriptie. Rar se intampla ca o societate de recuperare creante sa nu va „bombardeze” cu notificari in conditiile existentei unui domiciliu cunoscut in tara.
Ratele scadente ale creditului respectiv nu s-au prescris in totalitate, ci doar cele care au fost scadente, care nu au fost platite si pentru care a trecut un interval mai mare de 3 ani de zile (exemolu ratele dinainte de ianuarie 2011); celelalte rate nu s-au prescris (cele dupa ianuarie 2011) si pentru ele curg penalitati, dobanzi! Ar fi bine sa va interesati la firma de recuperare de cuantumul actual, sa solicitati o detaliere a datoriei-rate scadente, penalitati etc si sa o platiti, astfel riscati executarea silita pe bunuri (mobile sau imobile), bunuri ce sunt proprietatea dvs.!
Multumesc pentru raspunsuri. Inca ceva as mai avea de adaugat. Stiti cumva, daca totusi, sa presupunem ca ar interveni actiunea de executare silita, pot intra in domeniul de actiune al acesteia banii detinuti intr-un cont de catre sotie (adica eu), daca acestia sunt dobanditi in timpul casatoriei (deci numai banii...nu alte bunuri mobile sau imobile). Va multumesc.
In mod normal depinde de ce garantii beneficiaza creditul respectiv, daca dvs. sunteti trecuta ca si garant! Dar, chiar si in lipsa unei astfel de garantii, creditul sotului fiind facut in timpul casatoriei se presupune ca este facut pentru interesul comun al sotilor, deci si pentru al dvs; banii aceia din cont , in anumite conditii, pot fi afectati doar daca reprezinta bun comun; in caz contrar, nu (de exemplu daca provin dintr-o donatie exclusiv facuta dvs, mostenire etc).
Dreptul la executare este prescris. Societatea de recuperari creante nu poate prelua decat o creanta, nu un credit. implicit, la data cesiunii, creanta era scadenta anticipat, asadar de acolo curge termenul de prescriptie.
Daca nu au facut cerere de executare timp de 3 ani, s-a prescris dreptul lor de a va executa sotul.

ca sa fie credit comun trebuie sa fi semna tsi dvs sau creditorul sa dovedeasca faptul ca sumele au fost folosite pentru nevoile casniciei, lucru aproape imposibil de dovedit.

Cred ca puteti sta linistiti.

Alte discuții în legătură

Perioada prescriptie marysimo marysimo In februarie 2010 am inteles ca banca la care am contractat un credit pentru nevoi personale a vandut creditul unei firme de recuperari. Pana in prezent, timp ... (vezi toată discuția)
Cand prescrie datoria? gabymad77 gabymad77 sotul a facut credit (1200ron)la ing inainte de casatorie( iulie 2005) si nu a platit nimik,in 2008 si 2009 au venit acasa la mama lui de la recuperari datorii ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)