avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Informarea cu privire la avantajele medierii in penal
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Informarea cu privire la avantajele medierii in penal

este obligatorie participarea la sedinta de informare in plangerile penale depuse de la 01.02.2014 ?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:03, 17 Ianuarie 2014
Da, pentru cauzele pentru care retragerea plângerii înlătura răspunderea penală, pentru celelalte medierea nu poate solutiona problema...
dar cf L255/2013 informarea nu mai e obligatorie!
LEGE Nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale
ART. 84
Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege."
Dar aceste prevederi nu au mai intrat în vigoare și, se pare, nici nu vor intra odată cu noile coduri.
Totuși, medierea conflictelor de natură penală,este possibilă, în acele situații unde legea prevede posibilitatea retragerii plângerii prealabile și/sau a împăcării părților. Dar și atunci când nu a fost încă introdusă o plângere prealabilă, conflictul penal putând fi soluționat prin mediere. În celelalte situații, când acțiunea penală poate fi pornită și din oficiu, este posibilă medierea laturii civile a procesului penal.
informarea este obligatorie?

Alte discuții în legătură

Este obligatorie medierea in orice proces civil? ela76 ela76 Am aflat ca de la 1 octombrie 2012 medierea va fi obligatorie, ca procedura prealabila, in orice proces civil. Este adevarat? Daca da, unde este prevazut acest ... (vezi toată discuția)
Medierea in domeniul dreptului penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform legii, medierea se poate aplica şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a ... (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)