avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RETINERI DIN SALARIU PENTRU GESTIUNE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RETINERI DIN SALARIU PENTRU GESTIUNE

Buna ziua
Am lucrat 3 ani de zile la una din bibliotecile Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, unde am fost de acord sa intru in gestiune, implicit sa mi se opresca lunar( 6luni/an) bani din salariu. Din cate intelesesem trebuia sa strang un salariu brut, pe care i-as fi primit inapoi la plecarea din institut. Dupa cei trei ani, m-am transferat la un Centru de Resurse din cadrul aceleiasi institutii. Postul este tot de bibliotecara, desi n-are nici o legatura cu biblioteca, nu suntem subordonati bibliotecii, numai ca aici nu mai sunt figurez ca gestionara. Lucrez in Centrul de Resurse de sase ani de zile si nu am stiut ca nu sunt si aici gestionara (curand am aflat), pentru ca mie mi s-au oprit in continuare regulat bani pentru gestiune, motivul fiind, am aflat acum,"am lucrat inainte la biblioteca". Mentionez ca atunci cand m-am transferat n-am avut probleme cu lipsuri la inventar sau alte pagube.As dori sa stiu daca este legal sa mi se opreasca in continuare bani desi nu figurez ca gestionara si apoi este legal sa nu primesc banii stransi pana acum din salariul meu? Cu ce drept se foloseste institutia de banii mei?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 10:24, 11 Aprilie 2009
Adresati-va , in scris, conducerii solicitand sa va restituie suma retinuta ca si garantie materiala, deoarece , prin natura functiei nu mai este nevoie de garantie materiala.
Conform Legii nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor prevede:
ART. 12
Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
ART. 13
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
ART. 15
Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia.
.....
Pentru garantia depusa in conditiile alin. 1, se acorda o dobinda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decit dobinda acordata pentru depozitele la termen pe un an.
ART. 16
Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publica sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se, atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.

Dvs nu ati predat gestiunea la biblioteca, inainte de a va transfera la noul loc de munca? Aici nu ati preluat pe baza de proces verbal noua functie cu atributii de gestiune? Cereti niste clarificari in sensul acesta. Dupa cum vedeti mai sus, ar trebui sa primiti suma retinuta inapoi, actualizata cu dobanda prevazuta la art. 15
Buna ziua
Bineinteles ca atunci cand m-am transferat am predat gestiunea persoanei care m-a inlocuit, iar la noul loc de munca n-am semnat nimic din care sa reiasa ca as prelua vreo gestiune. Din ceea ce mi-ati scris reiese ca sunt obligati sa-mi restituie banii. Multumesc frumos pentru raspunsuri.
In acest caz, sunteti indreptatita sa cereti sumele retinute, actualizate cu dobanda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie depusa la serviciu miralu26 miralu26 Buna ziua, lucrez intr-un domeniu in care mi s-a solicitat in baza unui contract (din 2003) sa depun o suma lunar ca reprezentand garantie.Am depus o cerere ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala la garantie gestiune dannyelrus dannyelrus Buna ziua, sunt angajat la o firma particulara din anul 2000, iar in anul 2004 luna martie am schimbat postul in functia de merceolog achizitii, drept urmare ... (vezi toată discuția)
Restituirea garantiei ionescu_elenaa ionescu_elenaa Buna seara,am lucrat la o firma 17 luni si in CIM in afara salariului era adaugata si o garantie de 185 lei pe luna.Acum am plecat de la acea firma si mi s-au ... (vezi toată discuția)