avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... P.V. contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

P.V. contraventie

mi s-a intocmit un P.V. de contraventie si mi s-a retinut si permisul de conducere. Agentul a venit cu p.v. completat de el la rubrica obiectiuni cum ca ma grabeam sa ajung la spital (asta ii spusesem eu). Eu am refuzat sa semnez la obiectiuni ce a scris el si am insistat sa scriu eu la obiectiuni ce doresc. Am fost refuzat . La insistentele mele agentul a scris cu mana lui (sustinand ca e p.v. al lui si ca doar el scrie in p.v.) la rubrica obiectiuni urmatoarele: "A vrut sa scrie la obiectiuni conducatorul auto cu mana lui dar a fost refuzat"" Nu am semnat rubrica mentiuni ci doar la instiintarea de plata. Pot contesta cu sanse de anulare a P.V. pt. ca nu am fost lasat sa scriu la rubrica obiectiuni?- lucru recunoscut in scris de agent. Oricum voi contesta in instanta p.v. Inteleg ca faptul ca ei stau cu radarul sub linii de inalta tensiune nu mai e motiv de anulare a p.v. desi voi incerca si asta. Astept totusi un raspuns la aceasta situatie. Precizez ca mi s-a suspendat permisul pt. viteza de 114km/ora iar masina politiei se afla exact sub o linie de troleibuz. Intamplator am facut fac. electronica si telecomunicatii si stiu absolut sigur ca orice fascicul de electroni este deviat intr-un camp magnetic si deci orice masuratoare efectuata in astfel de conditii poate avea erori mari. Stiu ca mai demult era specificat ca ei, agentii cu cinemometru nu pot constata viteze in astfel de conditii ( in apropierea liniilor de inalta tensiune, antenelor de telefonie...), precum nici pe ceata, ploaie, ninsoare. Se pare ca au fost anulate articolele care impuneau aceste conditii desi efectele campului magnetic asupra oricarui fascicul de electroni nu dispar prin abrogarea unor articole de lege. Cu nerabdare astept o parere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
duiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 11:29, 18 Ianuarie 2014
Cititi NORMA DE METROLOGIE LEGALÃ NML 021 – 05 “Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre)”

In esenta, ar trebui ca sa puneti in discutie si sa cereti ca Politia sa dovedeasca CEL PUTIN urmatoarele:
- ca exista verificarea metrologica a aparatului;
- ca s-a efectuat autotestarea aparatului (3.5.1. rap. la 3.2.6 din Norme);
- ca exista atestatul de folosire a aparatului de catre lucratorul de politie;
- ca exista ordinul de serviciu ptr instalarea radarului in zona respectiva si testele de functionare corespunzatoare;
- dovada ca aparatul a fost instalat in locuri care nu afecteaza functionarea acestuia (surse de radiatie ca de ex. emiţătoare de radio sau televiziune, linii electrice de înaltă tensiune, etc.), cf. art. 3.8.1., 3.8.2. si 4.1. si 4.2. din Norme;
Art. 4.4. din Norme prevede ca ca “nu pot constitui probe inregistrarile radar, daca nu s-a respectat art.4.1., 4.2. si 4.3. din Norme”.

Daca cititi normele, in functie de particularitatile cazului, puteti invoca si alte motive, de ex. faptul ca fotografia autovehiculului nu e clara...etc.

Succes!
Av. A. Albu
Stiu normele mentionate de "d-voastra mai bine decat "Tatal nostru". Din pacate multe din prevederile normei din 2005 au fost abrogate (precum cele cu autotestarea-era MCV- liniile de inalta tensiune, ploaie, ceata, ninsoare..etc). Ma interesa in mod expres daca faptul ca agentul a scris cu mana lui ca mi-a interzis sa scriu la obiectiuni cu mana mea, poate constitui motiv de anulare a p.v. DECI daca poate constitui sau chiar constituie motiv de anulare. Celelalte motive: verificare metrologie, atestare, ordin serviciu...se pare ca sunt slabe sperante spre deloc. Doar faptul ca mi-a interzis sa scriu la obiectiuni ceea ce doresc..este motiv de anulare? Sau macar POATE constitui motiv de anulare/? Multumesc
Faptul ca nu v-a fost permis sa completati personal in rubrica "Obiectiuni" nu reprezinta motiv de anulare a procesului verbal.

hg1391
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate sau, în cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savârsita, precum si aratarea tuturor împrejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, în termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.
(2) În cazul în care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. În acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.
(3) Atunci când contravenientul a fost sanctionat cu amenda, odata cu copia procesului-verbal (exemplarul nr.2), acestuia i se va comunica si înstiintarea de plata, în care se va face mentiunea cu privire la obligativitatea achitarii amenzii la institutiile abilitate sa o încaseze, potrivit legislatiei în vigoare, în termen de 15 zile de la comunicare, în caz contrar urmând sa se procedeze la executarea silita.
(4) În situatia în care contravenientul este persoana juridica, în procesul-verbal se fac mentiuni cu privire la denumirea, sediul, codul unic de înregistrare ale acesteia, precum si numele, prenumele, numarul si seria actului de identitate, codul numeric personal si domiciliul ori resedinta persoanei care o reprezinta.
(5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
(6) În cazul în care pentru fapta savârsita se dispune ca masura tehnico-administrativa retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau a placutelor cu numarul de înmatriculare ori de înregistrare, odata cu încheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei agentul constatator elibereaza si o dovada înlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz, al carei model este prevazut în anexa 1B.
(7) Atunci când permisul de conducere se retrage pentru ca titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.
(8) În situatia în care, prin acelasi proces-verbal de constatare a contraventiei, se dispun mai multe masuri tehnico-administrative, agentul constatator elibereaza pentru fiecare document sau set de placute, câte o dovada înlocuitoare.
(9) Pentru vehiculele implicate în accidente de circulatie din care au rezultat pagube materiale, politia rutiera elibereaza proprietarilor sau detinatorilor acestora autorizatie de reparatii, al carei model este prevazut în anexa nr.1C.
Art. 181. – (1) În situatia în care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier încheie un proces verbal de constatare a contraventiei potrivit modelului prevazut în anexa nr.1D, dupa prelucrarea înregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
(2) Datele de identificare a contravenientului care se consemneaza în procesul-verbal de constatare a contraventiei sunt cele comunicate, în scris, sub semnatura proprietarului sau detinatorului legal al vehiculului.


Dupa cum se poate observa procesul verbal este incheiat de catre agentul constatator iar contravenientul are dreptul de a face obiectiuni si nu are dreptul de a completa pe procesul verbal obiectiunile.

Daca am avea dreptul sa completam noi (conducatorii auto) rubrica respectiva cred ca ar fi necesare pagini suplimentare.:)
Trebuie sa verificati daca sunt indeplinite toate conditiile ptr incheierea p-v de contrav, asa cum acestea sunt mentionate in og2/2001. Ptr ca un consultant sa va ofere un sfat util este obligatorie vizualizarea p-v, in orice alte conditii vorbim ipotetic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metode de atac al proceselor verbale raiderstorm raiderstorm Am gasit cateva metode de atac al p.v-urilor dar nu stiu sigur care sunt adevarate si care sunt false si dc se poate indica, mentionata si sursa care afirma ... (vezi toată discuția)
Radar in mers Spin265 Spin265 Buna ziua. Mergeam prin localitate cu viteza de 80km/h cand de pe contrasens de deplasa un autoturism de politie berlina. Dupa ce am ajuns acasa, fiind din ... (vezi toată discuția)
Sanse de a castiga o contestatie clncsm clncsm Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, nemaiavand de-a face pana in prezent cu nici un fel de proces. Am fost surprins de o camera radar fixa, depasind viteza ... (vezi toată discuția)