avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PFA - intrebari
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PFA - intrebari

as vrea sa renunt la srl si sa devin PFA. dar ma intereseaza urmatoarele:

- stiu ca nu pot sa am angajati cu contract individual de munca, dar pot avea colaboratori cu conventie civila? sa zicem ca vreau sa-mi fac un birou de traduceri, si am nevoie de traducatori din mai multe limbi; pot colabora cu ei, daca eu sunt pfa?
- am dreptul sa pun in autorizatie mai multe activitati? Daca da, nr. lor este limitat?
- am deptul la oricare din activitatile descrise de codul CAEN ? de exemplu ca pfa pot sa pun la activitatile secundare comertul cu produse nealimentare pe internet, sau editare de carti si reviste?

le: am vazut pe net ca acum exista PFA dar si intreprindere individuala. Despre aceasta din urma cum pot afla detalii la zi? Eu caut pe net, dar pana acum am gasit doar un articol de anul trecut.
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Blu37, utilizator
Cel mai recent răspuns: luminela , utilizator 10:44, 26 Aprilie 2009
raspunsul la intrebarile dvs. il gasiti in:
- OUG 44/2008 referitor la forme de organizare si autorizare;
- Legea nr.571/2003 - Codul fiscal referitor la impozite si taxe si obligatii declarative;
- Legea nr.95/2006 referitor la obligativitatea contrinutiei la fondul de sanatate.
multumesc frumos!

le: dar daca sunt angajata (eu nu mi-am lasat serviciul de la stat), ca PFA tot mai trebuie sa platesc taxe la fondul de pensii, sanatate si somaj?!??!
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Blu37, utilizator
Doar la sanatate.
Este adevarat ca de la sfarsitul lunii Aprilie 2009 nu mai putem activa ca PFA? Eu activez ca PFA din 2004 si sunt foarte multumit de acest "sistem". Am citit in OUG 44/2008 referitor la forme de organizare si autorizare, ca nu face referire la profesiile liberale. Eu activez ca inginer proiectant.
OUG 44 face referire la profesiile liberale autorizate prin legi speciale si de catre organisme speciale.Dupa mine cred ca nu va incadrati aici si ar fi bine sa va exprimati optiunea de a continua vctivitatea prin inregistrarea la ORC.
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil

Alte discuții în legătură

Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Detin certificat de traducator tehnic si vreau sa fiu pfa MARISHKA MARISHKA Buna ziua. Detin certificat de traducator tehnic si vreau sa infiintez PFA. Am fost la Finante si mi-au zis ca profesie liberala este doar traducatorul ... (vezi toată discuția)
Activitatea de intermediere traduceri - se poate si pfa? Raluca_isa Raluca_isa Buna ziua, Am citit in mare toate subiectele (vacanta, plictiseala :D - dar unele chiar mi-au fost de folos!) si nu am vazut ceva legat de acest aspect (imi ... (vezi toată discuția)