avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motiv respingere cerere/actiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motiv respingere cerere/actiune

Buna ziua!
Exista vreo diferenta intre respingerea unei cereri ca neintemeiata si respingerea ca nefondata? Credeti ca in conditiile procedurilor prealabile se mai poate respinge o actiune ca neintemeiata dupa ce aceasta a ajuns la judecare?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 17:13, 18 Ianuarie 2014
Daca se respinge actiunea ca neintemeiata inseamna ca instanta a apreciat ca nu s-au produs dovezi in celor aratate prin cererea introductiva. Precizarea cuvantului nefondat implica din punctul meu de vedere lipsa fundamentului/ a temeiului juridic.
Daca procedura prealabila nu a fost indeplinita as spune ca actiunea trebuie respinsa ca inadmisibila.
TEMÉI, temeiuri, s. n. 1. Lucrul sau partea cea mai importantă din ceva; temelie, fundament, bază. ◊ Loc. adj. De temei = de bază, solid, serios; însemnat, important. Fără (sau lipsit de) temei = fără bază reală, neîntemeiat, fictiv. ◊ Loc. adj. și adv. Cu temei = a) întemeiat; solid; b) (care este) de-a binelea, temeinic. 2. Motiv, pricină, cauză; prilej. 3. (Pop.) Toi, miez, mijloc (al unei acțiuni, al unui interval de timp). Temeiul nopții. 4. (înv.) Grosul unei armate. — Din sl. temelĭ.

Multumesc! Din pct de vedere al explicarii cuvantului de baza "temei", neintemeiat inseamna fara motiv. Ori daca in prealabila se constata lipsa motivului dpdv juridic se poate respinge actiunea ca neintemeiata (fie ca nu exista temei legal sau din alte "temeiuri"). Odata ce s-a intrat pe fond cred ca o actiune se poate respinge ca nefondata.

E , adevarat, o parere de inginer.
Poate ar trebui sa cititi un dictionar juridic, pentru o mai buna edificare.
da, am gasit, merci. mea culpa!
Putem fi de acord si cu opinia potrivit careia aceste doua cuvinte sunt sinonime, insa din punctul meu de vedere putem vorbi de o diferentiere asa cum aratam anterior. Daca ne raportam la o hotarare a instantei intotdeauna o vom critica pentru netemeinicie sau nelegalitate, daca ne raportam la pozitiile procesuale adoptate prin cererile introductive sau prin intampinari de catre parti le putem combate sustinerile apreciind ca sunt netemeinice sau nefondate.Instanta alege sa respinga unele cereri aratand ca sunt neintemeiate, nefondate sau pur si simplu nu indica aceste cuvinte, considerentele hotararii fiind lamuritoare.

Alte discuții în legătură

Temeinicie-notiune ContSters303423 ContSters303423 ce inseamna temeinic si legal. poate exista si varianta de temeinic dar nelegal? (vezi toată discuția)
Diferenta dintre respingerea actiunii ca neintemeiata si respingerea ca nefondata ContSters183027 ContSters183027 In situatia in care reclamantul formuleaza pretentii pe temeiul unor articole ce nu sunt incidente in speta (ex: fiind vorba despre donatia cu sarcini, acesta ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre netemeinic, nelegal si nefondat cezarad cezarad Am o intrebare care cred ca framanta pe multi. Care este diferenta concreta intre o actiune/o cerere NEFONDATA, NETEMEINICA SI/SAU NELEGALA?? De pilda, cand ... (vezi toată discuția)