avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diferenta dintre netemeinic, nelegal si nefondat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diferenta dintre netemeinic, nelegal si nefondat

Am o intrebare care cred ca framanta pe multi. Care este diferenta concreta intre o actiune/o cerere NEFONDATA, NETEMEINICA SI/SAU NELEGALA?? De pilda, cand cerem sa se admita un apel intrucat sentinta instantei de fond a fost NETEMEINICA/NELEGALA/NEFONDATA? Este vreo diferenta de esenta sau diferenta este doar una de nuanta, sau cu caracter semantic? :sorry:
Cel mai recent răspuns: Sebastian Simon , Avocat 18:39, 16 Martie 2015
Buna seara!

Din punct de vedere juridic, "nefondat" si "neintemeiat" sunt sinonime, ceea ce inseamna fara fundament sau fara temei, fara posibilitatea de a solutiona cauza pe baza unor dispozitii legale.
Diferenta subzista doar din punct de vedere semantic. "Nefondata" poate fi o actiune, o cerere.

"Netemeinicie" viciu al unei hotărâri date de un organ de jurisdicţie, care constă fie în gresita sau incompleta stabilire a faptelor, fie în lipsa de motivare, fie într-o motivare contradictorie sau în nefondarea ei pe un articol de lege. Sursă : DEX'98

O hotarare sau alt act juridic, cum ar fi un proces-verbal de contraventie, se poate ataca intrucat este netemeinic(a) sau nelegal(a).

Caracterul nelegal, care se analizeaza cu prioritate, priveste respectarea unor norme imperative edictate pentru pronuntarea sau intocmirea valabila a acestora, iar caracterul netemeinic inseamna retinerea unei situatii de fapt neconforme cu realitatea.

Cu stima.


Interventie moderator: editat sursa, pentru a evita incalcarea art.2.11 din Regulamentul de forum. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv respingere cerere/actiune ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Exista vreo diferenta intre respingerea unei cereri ca neintemeiata si respingerea ca nefondata? Credeti ca in conditiile procedurilor prealabile ... (vezi toată discuția)
Anchetat??? Silvia  Aldea Silvia Aldea In [b]Anexa nr. 15 din cadrul HG nr 585/2002 [/b][u]privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, se arata modelul de ... (vezi toată discuția)
Ce este viciul freeanifer freeanifer M-am gandit sa definim viciul. Eu zic ca viciul este acea ocupatie de care abuzezi . Adica faci prea mult. Alte pareri ? (vezi toată discuția)