avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS-Intreprindere Individuala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS-Intreprindere Individuala

Buna seara,
As dori sa va intreb care este procentul de stabilire a CASS,in cadrul activitatii desfasurate in Intreprinderea Individuala ?
Concret : Desfasor o activitate,in turism (pensiune) si am declarat la Administratia Fiscala , 6 camere..Deci , indiferent de incasari,mi s-a fixat un impozit de 1498 lei pe an.
Care va fi suma corecta a CASS,pe an ?
Mai precizez,pe langa aceasta activitate,in turism, sunt incadrat in invatamant.
Cu tot respectul!!!
Cel mai recent răspuns: Vlad2013 , utilizator 09:19, 22 Ianuarie 2014
Conform art.296^21 si 296^22 din Codul fiscal,precum si art.257 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii actualizata,aveati obligatia platii CASS 5,5% la valoarea anuala a venitului declarat.

Art. 296^21 Contribuabili
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
....

Art. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.
...
Calde multumiri pentru raspunsul clar pe care mi l-ati dat !!
Sa aveti o zi lipsita de griji,multa samatate si satisfactii depline!
Cu respect , Vlad

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)
Obligatii declarative intreprindere individuala crinab crinab Care sunt obligatii declarative pentru o intreprindere individuala , care sunt termenele, si daca exista un plafon pana la care nu se plateste cass. (vezi toată discuția)
Contributii pfa ioanana2006 ioanana2006 Buna ziua. 1.As vrea sa stiu daca pentru un Pfa pot stabili baza de calcul pentru pensii indiferent de ce venituri realizez( stiu baza minima 804 lei si ... (vezi toată discuția)