Buna ziua.
Cunosc un caz, al unui functionar public si as dori niste opinii ale dumneavoastra in legatura cu gravitatea faptelor.
Este vorba despre cazul unui functionar public din cadrul Compartimentului Urbanism care a eliberat un Certificat de urbanism fara un aviz CFR. Acestui functionar i se promisese solemn ca i se va aduce ulterior acel aviz. Insa nu s-a mai intamplat. Acel teren pentru care se ceruse eliberarea certificatului de urbanism fusese cumparat de la primarie p o suma modica, si ulterior s-a depistat ca de fapt primaria il vanduse ilegal, penru ca de fapt situatia juridica a terenului respectiv era incerta la momentul vanzarii terenului de catre primarie cumparatorului respectiv.
Ma intreb ce se va intampla. Nu stiu cum este procedura. Deoamdata am fost luate declarati, acest functionar, este sub urmarire penala, dar nu stiu ce incdrare are... Cei se va intampla si cand?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
Buna seara.Personal fapta mi se pare destul de grava,poate fi vorba de un abuz in serviciu sau in cel mai fericit caz de o neglijenta in servici, oricum o fapta de natura penala.In urma unei sesizarii functionarul poate fi cercetat penal.
Astfel cum a fost relatata situatia de catre dvs.,ar rezulta ca functionarul public respectiv a incalcat dispozitiile art.248 c.pen.,savarsind infractiunea de abuz in serviciu ,acesta "in exercitiul atribuitiilor sale de serviciu,cu stiinta,nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui sau al unei institutii de stat,ori unei ale unitati din cele la care se refera art.145 c.pen sau o paguba patrimoniului acestora se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani".
In art.145 c.pen. este definit termenul "public" ca fiind;"tot ce priveste autoritatile publice,institutiile publice,institutiile sau alte persoane de interes public,administrarea ,folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica,serviciile de interes public,precum si bunurile de orice fel,care potrivit legii sunt de interes public"
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cod penal
total3r
poate fi considerata infractiune de abuz in servici refuzul repetat al administratorului unei firme de lichidare judiciara de eliberare a unei adeverinte la ... (vezi toată discuția)
Plangere penala
costel58
Doresc un model de plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, pentru a fi introdusa impotriva unui angajator.
Unde se depune prima ... (vezi toată discuția)
Formulare
lilicrin
Cum se formuleaza o cerere de chemare in judecata privind incalcarea urmatoarelor :
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
Art. 315. - (1) ... (vezi toată discuția)