avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor

As dori sa intreb care sunt criteriile prin care o unitate poate sa prelungeasca contractul de munca al unui angajat ajuns la varsta de pensionare, daca pe avizul sau medical este specificat "apt conditionat"? colectivul in care acesta lucreaza, are un cuvant de zis?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: anomar_eva , utilizator 20:52, 22 Ianuarie 2014
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Asadar, daca salariatul indeplineste cumulativ varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare angajatorule ste obligat sa ii inceteze contractul indvidual de munca (CIM).

3. Deoarece pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu salariul angajatorul ii poate incheia un alt CIM cu aceeasi data cu care ii inceteaza primul CIM.

4. - Avizul "apt conditionat" dat de medicul de medicina muncii se refera la anumite restrictii sau conditii pe care le are sau trebuie sa le indeplineasca salariatul pe postul respectiv pentru a-si indeplini atributiile de serviciu.
- Cand a scris "apt conditionat" medicul de medicina muncii trebuia sa scris si care sunt aceste restrictii sau conditii pentru ca angajatorul sa stie ce sa faca.

5. Colectivul in care lucreaza nu are un cuvant de spus in aceasta situatie, cei care decid sunt medicul si angajatorul.
Da, medicul de medicina muncii a specificat care sunt conditiile. Ca sa fiu mai clara: lucrez in fizioterapie, suntem mai multe persoane angajate aici, insa cateva dintre colege au indeplinit varsta de pensionare conform legii pensiilor, dar si-au facut prelungire desi ele nu pot sa isi desfasoare activitatea pe toate aparatele ceea ce ne pune pe noi in situatia de a fi expuse mult mai des decat ar fi normal la aparatele cu risc. Intrebarea mea este, ce am putea face in acest caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in prezent sunt angajata la o companie privata, urmand ... ili90 ili90 Buna ziua, In prezent sunt angajata la o companie privata, urmand ca la 01.01.2024 sa ies la penisie pentru limita de varsta. Imi puteti spune, va rog, daca ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul MirceaNicolescu MirceaNicolescu Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept a cim Chloej Chloej La varsta implinirii de 63 a unei angajate, angajatorul e obligat sa ii inceteze de drept cim-ul, daca aceasta nu aduce decizie de pensionare? multumesc (vezi toată discuția)