avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului - tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului - tata

Buna ziua.
Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, mama are mai putin cu o luna de CCC adica un an si 11 luni.
Eu sunt mama care urmeaza sa nasca in aprilile 2014 si sunt incadrata cu salariul minim pe economie, deci ma incadrez la cei 600 Ron lunar. Avem intentia ca si tatal sa isi ceara o luna de CCC, dar este incadrat cu un salariu mult mai mare decat mine.
Intrebarea mea este: In luna in care tatal isi ia CCC, mama trebuie sa lucreze, sau isi pot lua CCC in acelasi timp? Indemnizatia acordata tatalui este in functie de salariul sau, sau de cel al mamei?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
cfilip20, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:14, 23 Ianuarie 2014
Daca indeplineste conditiile, tatal poate beneficia de cel putin o luna de CCC, timp in care dvs. puteti lucra sau solicitati concediu fara plata. CCC nu se acorda simultan la ambii parinti.
Indemnizatia pentru CCC tata se calculeaza in acelasi mod ca la mama, dar cu veniturile tatalui, nu ale mamei.


OUG nr. 111/2010

ART. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.


Norme de aplicare a OUG nr.111/2010

ART. 4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţã, celãlalt pãrinte sau cealaltã persoanã prevãzutã la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacã îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacã acest drept nu se solicitã, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lunã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), persoana îndreptãţitã care se aflã în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fãrã platã sau, dupã caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţã nu se aplicã.
(4) Pe perioada în care cealaltã persoanã beneficiazã de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lunã, dreptul celuilalt pãrinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendã în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã.
(5) În situaţia în care persoana îndreptãţitã opteazã potrivit alin. (2) la concediul fãrã platã, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistreazã la angajator, pe aceastã perioadã aplicându-se corespunzãtor prevederile art. 21 şi 22 din ordonanţa de urgenţã.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplicã în situaţia în care persoana îndreptãţitã solicitã numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de cãtre copil a vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
(7) Solicitarea concediului prevãzut la alin. (1) se face pe bazã de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivã în acest concediu.
(8) În situaţia în care persoana îndreptãţitã prevãzutã la alin. (1) nu solicitã dreptul la concediul propriu de cel puţin o lunã, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plãţi şi inspecţie socialã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, denumitã în continuare agenţie teritorialã, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacã nu se înregistreazã situaţia prevãzutã la alin. (6).
(9) În situaţia suprapunerii drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile art. 8, drepturile prevãzute în prezentul articol pot fi solicitate de celãlalt pãrinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmã copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadã de cel puţin douã luni, cuprinsã în perioada totalã a concediilor suprapuse şi cumulate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre indemnizatie ama112 ama112 va rog frumos am si eu o intrebare la dvs., am nascut in luna decembrie 2012, nu mi se acorda concediu 2 ani pentru ca trebuie sa\'si ia o luna si tatal ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata claudialexe claudialexe Buna ziua.As dori sa stiu daca tatal mai este obligat sa-si ia luna de concediu crestere copil daca mama se intoarce mai devreme la munca.Si daca da ,puteti ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tati ALINACARSTEA ALINACARSTEA M-ar interesa, in cazul in care tatal isi schimba locul de munca si nu mai are carte de munca in perioada in care eu sunt in ccc, el mai intra in ccc o ... (vezi toată discuția)