avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... tva de 5%
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

tva de 5%

Spre ex eu am achizitionat un ap nou in cluj l-am platit in totalitate iar tva-aul a fost de 19%,dar nu am inca contract numai antecontract,pt ca ap nu este gata.Tin sa precizez ca este primul ap luat nou, eu ar trebui sa vb cu vanzatorul despre tva de 5%,adica sa-mi dea inapoi 14%din cel de 19 pe care l-am platit in august.
Cel mai recent răspuns: ili47 , utilizator 14:03, 21 Iunie 2009
Vanzatorul e persoana fizica sau juridica? e important !
Vanzatorul este firma srl, deci banuiesc ca este juridica,nu?
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
adilau, utilizator
Daaaaaa, ai ghicit, o firma e persoana juridica! :)

Daca asa sta treaba, probabil te referi la ORDONANTA DE URGENTA nr. 200/2008 din 04 decembrie 2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

uite asta te-ar putea ajuta sa vezi daca te inscrii in conditii:

În aplicarea Planului de actiune privind cresterea economica si locurile de munca, una din masurile aprobate este reducerea la 5% a TVA datorat pentru achizitiile de locuinte livrate ca parte a politicii sociale efectuate incepand cu 15 decembrie 2008.
In acest sens, OUG 200/2008 prevede la pct. 7 al art. I completarea Codului Fiscal astfel:

Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Potrivit acestor prevederi ale Codului Fiscal, respectiv art. 140 alin (2^1) lit.c), dupa data de 15.12.2008, se aplica cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea imobilelor ca parte a politicii sociale, in conditiile prevazute la acest articol. Pentru aplicarea acestui articol au fost elaborate norme metodologice, prevazute de HG nr. 1618/2008 pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004.
Pornind de la ipoteza indeplinirii conditiilor prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, in anul 2009, la data livrarii apartamentului, factura se intocmeste de furnizor prin aplicarea cotei de 5% la TVA, conform art. 140 alin. (3), portivit caruia cota aplicabile este cea in vigoare la data la care intevine faptul generator. Conform art. 134^1 alin. (3) din Codul fiscal, faptul generator intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator, in cazul dvs. dupa data de 15.12.2008.

La art. 140 alin. (4) se prevede faptul ca in cazul schimbarii cotei (asa cum s-a intamplat incepand cu 15.12.2008) se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele in vigoare la data livrarii de bunuri (5% in situatia de fata), pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2). Aceste cazuri includ si avansurile incasate inainte de data la care intervine fptul generator, pentru care, in baza alin. (3) al art. 140, s-a aplicat cota in vigoare la data incasarii acestora (19% in situatia de fata), intrucat atunci a intervenit exigibilitatea taxei, conform art. 134^2 alin. (2) lit.c). Prin urmare, in aceste cazuri, in anul 2009 se va aplica cota de 5% la facturile de avans prin corectarea celor intocmite in anul 2008 cu cota de 19%.
Prin regularizarea TVA se aplica prevederile art. 159 alin. (1) lit.b) din Codul fiscal referitoare la corectarea informatiilor inscrise in facturi, potrivit carora, in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinde, pe de o parte, informatiile documentului initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de o parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte, si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.

Prin urmare, conform prevederilor legale invocate mai sus, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legele pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, , societatea de constructii, in calitate de furnizor, va proceda la regularizarea TVA aferent facturilor de avans emise cu cota de 19% in anul 2008, prin stornarea acestora si va factura intreaga valoare a apartamentului cu TVA de 5%, daca se indeplinesc conditiile prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul Fiscal.

Justificarea indeplinirii conditiilor se face pe baza de documente, precum : contractul de vanzare-cumparare, facturile emise, declaratia pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2, documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii, in care trebuie sa fie inscrise datele privind suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este constructia. Veti avea in vedere in acest sens si prevederile pct. 23 alin. (7) - (9) din normele metodologice date in aplicarea art. 140, introduse prin HG nr. 1618/2008.






Daca vanzatorul e persoana fizica si a construit si vinde mai multe apartamente ,nu s-a inregistrat ca platipor de TVA trebuie sa plateasca TVA si nu se deduce TVA-ul platit de el la materiale ect. ?
Daca persoana fizica nu este platitoare de TVA nu poate deduce TVAul....atentie insa la plafon...atunci veti deveni platitoare de TVA

Alte discuții în legătură

Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Cota redusa de 5% la apartamente construite prin anl j_joe45 j_joe45 In 2007 am incheiat un contract de constructie a unui apartament prin ANL.Livrarea se va realiza in anul 2010.Va rog sa-mi spuneti daca in momentul livrarii ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva - imobiliare (5% sau 19%) sman sman Buna ziua. Am facut un antecontract privind cumpararea unui apartament in luna noiembrie. La acea data am achitat si TVA-ul de 19% spre vanzator. Urmeaza ... (vezi toată discuția)