avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cota redusa de 5% la apartamente construite prin ANL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cota redusa de 5% la apartamente construite prin ANL

In 2007 am incheiat un contract de constructie a unui apartament prin ANL.Livrarea se va realiza in anul 2010.Va rog sa-mi spuneti daca in momentul livrarii apartamentului voi beneficia de redurea TVA de la 19% la 5%. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: laurion , utilizator 15:03, 15 Martie 2010
Ce valoare are apartamentul fara TVA?
B-)
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
55300 Euro
Veti plati TVA 5%
[ link extern ] /

[ link extern ] /

Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.”
Multumesc!
Si eu sunt in aceeasi situatie si chiar azi , dupa ce de mai mult timp urmaresc raspunsurile de pe acest forum , am fost plin de incredere la sediul Finantelor Publice si mi s-a spus a in cazul celor care au contractat prin ANL , au contract de construire si nu de livrare, nu beneficiaza de cota redusa de tva5% deoarece nu se incadreaza la "livrare de locuinte" , indicandu-mi totodata si acest raspuns DE PE SITE-UL Ministerului de Finante(ANAF) [ link extern ]

Mentionez ca apartamentul contractat este inca in constructie si indeplinesc toate celelalte conditii. As dori sa stiu cum sa procedez mai departe pt a beneficia de tva5%.

Speta publicata la data 24.08.2009

Referitor la: Codul fiscal
Domeniu:
6 Taxa pe valoarea adaugata
Subdomeniu:
08 Cotele de taxa
Scurta descriere:
Cota redusa TVA pt. apartament
Intrebare
O persoană fizică a achiziţionat cu credit ipotecar, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, un apartament şi a încheiat în acest sens un contract de construire cu un antreprenor. Facturarea apartamentului de către antreprenor se poate face cu cota redusă de TVA de 5% ?

Raspuns
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Prevederile privind aplicarea cotei reduse de 5% în cazul livrării de locuinţe care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, au intrat în vigoare la data de 15 decembrie 2008, conform art. III din OUG 200/2008. Conform pct. 23 alin. (7) din norme, cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal. Pentru locuinţele obţinute prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, beneficiarii încheie contracte de construire cu un antreprenor, iar sursele de finanţare sunt avansurile depuse de beneficiar şi creditele ipotecare obţinute de către aceştia. Contractele pe care Agenţia Naţională pentru Locuinţe le încheie cu diverşii beneficiari constituie în fapt contracte de mandat, aceasta din urmă fiind mandatată ca în perioada derulării execuţiei şi finalizării lucrărilor să reprezinte beneficiarul atât în relaţia cu antreprenorul general cât şi în relaţia cu banca. Pe măsura executării lucrărilor, antreprenorul întocmeşte facturi pe numele beneficiarului locuinţei (persoană fizică) pentru lucrările executate, însoţite de situaţii de lucrări, care sunt trimise spre decontare către ANL, iar plata se efectuează din contul beneficiarului. În contextul celor de mai sus, rezultă că sumele achitate antreprenorului reprezintă contravaloarea unei prestări de servicii şi nu a livrării unui bun imobil, întrucât contractul încheiat între cele 2 părţi este contract de construire, nu de livrare. Prin urmare, precizăm că nu se poate aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru sumele reprezentând contravaloarea lucrărilor executate de antreprenor, întrucât Codul fiscal nu prevede astfel de facilităţi în cazul lucrărilor de construcţii, ci doar în cazul livrărilor de locuinţe care îndeplinesc anumite condiţii expres prevăzute în legislaţia în vigoare.

Baza legala

Legea nr 571 / 2003 articolul 140 alin. (2^1)


Raportează acest mesaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare locuinta tva 5% pungant pungant Pot inchiria o locuinta achiziţionate cu 5% la un cabinet medical? Probabil vor si schimbare de destinatie.Duca cat timp se poate vinde?Multumesc. (vezi toată discuția)
Achizitie imobil nou cu cota tva 5% crisstina1984 crisstina1984 Buna ziua! As dori sa stiu daca eu si sotul meu putem beneficia de cota redusa de TVA de 5% in conditiile in care, in trecut, sotul meu a mai achizitionat un ... (vezi toată discuția)
Tva 5% leo2077us leo2077us Buna ziua, Sotia a achizitionat in 2010 un apartament prin programul prima casa cu TVA 5%. In 2014 ne-am casatorit. Anul acesta am dori sa contractam un ... (vezi toată discuția)