avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna in anul nasterii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna in anul nasterii

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este modul de calcul pentru acordarea concediului de odihna in anul nasterii, dar si in cel in care ma voi intoarce. Eu voi naste la sfarsitul lunii iulie,voi intra in prenatal din iunie, iar prin contract am dreptul la 23 de zile deconcediu de odihna. Voi alege sa stau 1 an in concediu de crestere a copilului. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marialuiza23 , utilizator 18:44, 24 Ianuarie 2014
Art.145 alin.2 din Codul muncii prevede faptul ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

In acest caz:
- perioada pentru care se acorda CO in anul nasterii copilului este : 01.ianuarie - data intrarii in CCC.

- perioada pentru care se acorda CO in anul revenirii din CCC este : ziua urmatoare celei in care inceteaza CCC - 31 decembrie
Multumesc frumos! As dori sa stiu daca concediul medical sau cel prenatal influenteaza numarul zilelor de concediu de odihna.
Concediul medical sau concediu de maternitate nu mai influenteaza durata concediului de odihna.

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari va trebui sa actionati in judecata pe angajator.

Daca se doreste a se respecta acea Directiva si Hotarare a CEJ , angajatorul poate prevede in REg.Intern o astfel de prevedere ... intr-adevar, nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

Detalii gasiti aici:
[ link extern ]

sau aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru timpul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si concediul de odihna GianinaDita GianinaDita Când am intrat in concediu prenatal (cele 126 de zile) mi-am luat.CO pentru perioada de muncă efectuată inainte de intrare. Deci as mai avea dreptul la ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ContSters146823 ContSters146823 Daca salariatul a avut CIM suspendat din initiativa angajatorului, fiind formulata o plangere penala pe numele acestuia, in perioada de suspendare a intervenit ... (vezi toată discuția)
Concediu medical diminueaza durata concediului de odihna? IlincaBoureanu IlincaBoureanu Buna ziua, Daca un salariat a fost in concediu medical 180 zile intr-un an calendaristic, are dreptul la concediul de odihna integral pentru acel ... (vezi toată discuția)