avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cateva intrebari despre vanzarea unei firme
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cateva intrebari despre vanzarea unei firme

Sunt actionar unic si administratorul unei firme...De curand am obtinut un credit bancar; nu am cheltuit nici un ban din el pentru ca as dori sa vand firma si sa ma reprofilez.
De curand am gasit si un prieten care ar fi foarte interesat in a achizitiona firma. Cum ar trebui sa procedez? as dori sa-i las totul (spatiile inchiriate in momentul de fata, salariatii, creditul nefolosit)...precizez ca acesta este singurul credit al firmei si ca aceasta nu are alte datorii. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 11:26, 13 Aprilie 2009
Ati avalizat vreun bilet la ordin ca sa garantati creditul respectiv? Eu cred ca da. In cazul asta, daca cesionati partile sociale si noul asociat nu achita creditul, veti putea fi executata silit pentru recuperarea creantei restante. Mai bine mergeti la banca si solicitati incetarea contractului de credit. Doar dupa asta puteti cesiona partile sociale fara sa riscati nimic.
Va sfatuiesc sa inapoiati creditul bancar obtinut pe firma dvs. , apoi sa vindeti firma pentru a va reprofila. Persoana care va cumpara firma va avea dreptul, la randul sau, sa faca un alt imprumut. Astfel dvs. nu veti mai figura in documentele bancii, nici ca beneficiar al imprumutului si nici ca garant al acestuia.
Indiferent de prietenie sau grade de rudenie, incercati sa va luati orice masura de precautie, iar aceasta consta in faptul ca atunci cand veti vinde firma, sa mentionati in contractul de vanzare cumparare o clauza care sa ateste faptul ca firma nu are datorii, ca o vindeti cu conditia ca sa pastreze profilul pe 5 ani si sa pastreze salariatii.
Va doresc succes !
Consilier juridic
V. Ioana-Iulica
Asa cum au sustinut si colegii brom si ioana-iulica, cred ca sfatul lor este mai mult decat relevant pentru situatia d-voastra.
Opinia mea este sa luati legatura cu cei de banca si sa va interesati cum poate fi trecut mai inatai creditul firmei in sarcina exclusiva a noului asociat, fiind astfel radiat din evidentele bancii respective in legatura cu respectivul credit, inlaturand orice forma de raspundere a d-voastra. asupra acestui credit.
Apoi puteti trece la instarinarea participatiei d-voastra. la capitalul social al societatii.
Atentie insa, orice miscare ar fi de preferat sa o faceti numai sub supravegherea unui jurist.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe venituri Rotaru_Veronica Rotaru_Veronica Cum se poate actiona asupra unei popriri incorecte? (vezi toată discuția)
Bilet la ordin Florentina Brindusa Ionescu Florentina Brindusa Ionescu vrau sa vand un SRL care are un credit pe firma, avalizat in nume propriu de actionar. Firma a fost cesionata catre o alta persoana. Firma avand conturile ... (vezi toată discuția)
Cesionare firma ! algora algora Urgent ! Ajutati-ma ! Anul trecut am cesionat o firma co tot activul si pasivul societatii. Acte la avocat + reg. com. . Dar acum bancile mi-au blocat ... (vezi toată discuția)