avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante in lumina Noului Cod Penal

ART. 336 Legea 286/2009
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

La intrarea in vigoarea a NCP, art.87 din OUG 195/2002 se va abroga, aceasta infractiune va fi prevazuta si pedepsita in NCP la art.336, care practic va prelua dispozitiile art.87 alin.1,2, si 4 din OUG 195/2002.
In cazul alin.1 si alin.2 s-a introdus pedeapsa alternativa a amenzii penale.
Noutatea absoluta, consta insa in faptul, ca determinarea concentratiei de alcool in sange relevanta pentru retinerea acestei infractiuni, se face la momentul prelevarii probelor biologice, fara posibilitatea unei recalculari ulterioare.



eu sunt de parere ca na este rau . cemi se pare mie nefiresc este ca nu se mai pedepseste fapta aceluia care consuma alcool dupa producerea unui accident . intre noi fie vorba , daca unul e beat si face un accident apoi fuge de la locul accidentului si il descopera dupa cateva ore acesta va fi judecat doar pentru parasirea locului accidentului si nu mi se pare chiar in regula.
Dupa cum se cunoaste exista si alti participanti la trafic cum ar fi carutasii si biciclistii care nu sunt obligati sa detina permis de conducere dar conduc pe drumurile publice iar uneori produc sau se produc accidente din cauza lor cand sunt sunt influenta alcoolului.
Care sunt pedepsele prevazute pentru acesti participanti la trafic? Sau acestia nu sunt verificati cu alcooltestul?
doberv a scris:

eu sunt de parere ca na este rau . cemi se pare mie nefiresc este ca nu se mai pedepseste fapta aceluia care consuma alcool dupa producerea unui accident . intre noi fie vorba , daca unul e beat si face un accident apoi fuge de la locul accidentului si il descopera dupa cateva ore acesta va fi judecat doar pentru parasirea locului accidentului si nu mi se pare chiar in regula.


Pai in cazul consumul de alcool dupa producerea unui accident ne lamureste art. 78 din OUG 195/2002 ce se intampla.
ART. 78
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.

Intr-adevar in cazul in care fuge de la locul accidentului va ramane doar aceea infractiune, care si in NCP este sanctionata la fel ca in OUG 195/2002 de la 2 la 7 ani.
Mie, mi se pare ca va ridica probleme si intervalul mare de timp intre depistare si prelevare in functie de curba Widmark, dacă depistarea a avut loc imediat după consumul de alcool, deci în faza de absorbţie,ascendenta, si ajungi intr-un interval mai lung de timp la prelevare, valoarea alcoolemiei este posibil sa treaca peste pragul legal, sau daca te prinde in faza de eliminare, descendenta, este posibil pana ajungi la prelevare, alcoolemia sa scada sub prag si sa scapi.Astfel,consider necesar sa existe totusi un interval obligatoriu in care sa fi dus la recoltare, mi se pare nefiresc ca legea sa se aplice la fel, fie ca ajungi 10 min, fie ca ajungi in 2 ore, de exemplu, adica in functie de ce bafta ai.
patrascu razvan a scris:

Noutatea absoluta, consta insa in faptul, ca determinarea concentratiei de alcool in sange relevanta pentru retinerea acestei infractiuni, se face la momentul prelevarii probelor biologice, fara posibilitatea unei recalculari ulterioare.






Aceasta ar insemna ca legea veche este favorabila...
Insa, se ridica intrebarea daca nu cumva ar avea caracter procedural aceasta norma, adica sa nu se considere ca fiind o norma de drept material si drept consecinta sa se ajunga la inlaturarea aplicarii acestui text de lege si daca fapta a fost comisa sub legea veche.
Legea veche, poate fi mai favorabila intr-adevar prin prisma posibilitatii calculului retroactiv, dar in aceasta privinta este evident de ce au vrut sa elimine aceasta posibilitate, calculul retroactiv are la baza declaratia faptuitorului, care poate sa nu fie reala, astfel,chiar Comisia pentru interpretarea alcoolemiei a IML a aratat ca "valoarea certa in stabilirea alcoolemiei o are analiza sangelui din momentul prelevarii", iar cum instanta de judecata poate dispune condamnarea numai pe baza de probe certe ce dovedesc vinovatia persoanei acuzate dincolo de orice indoiala, astfel zic eu, este clara intentia legiuitorului.
Totusi, pentru cei care au savarsit fapta sub imperiu codului penal actual si se afla in cursul urmaririi penale, poate fi un avantaj, daca probele biologice sunt sub limita legala, legea favorabila va fi NCP, astfel nu se va mai solicita de organul de urmarire calculul retroactiv pentru stabilirea alcoolemiei din momentul depistarii, iar cazul in care probele sunt peste limita legala ,se poate aplica actualul CP si se va solicita calculul retroactiv de faptuitor, ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Ce se poate întâmpla dacă inițial am fost testat cu etilotestul, dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice? Adrian Chisiu Adrian Chisiu daca nu am fost testat cu etilotestul inițial , dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice , ce se inatmpla ? (vezi toată discuția)
Alcoolemie etilotest 0,49 proba1 0,85 proba2 1,25 mtigbg mtigbg Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la ... (vezi toată discuția)
Dosar penal alcoolemie 0,45 tgrut tgrut Buna ziua, Ce se poate întâmpla dacă ți s-a întocmit dosar penal prin constatarea unei alcolemii de 0,45 ( după ce a intrat cu mașina într-o gard, a ... (vezi toată discuția)