avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil

Buna seara,

As dori sa stiu cat primesc indemnizatie pentru crestere copil,la un an de zile sau la 2 ani de zile.Venit net mediu (10 luni -1700 ron ,2 luni prenatal -85%).

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:24, 25 Ianuarie 2014
1. Potrivit OUG nr.111/2010, parintii care opteaza pentru concediu de cresterea copilului cu durata de un an, vor primi indemnizatie de minim 600 de lei si maxim 3400 de lei.
In cazul parintilor care opteaza pentru un concediu de crestere a copilului cu durata de 2 ani, indemnizatia este de minim 600 de lei si maxim 1200 de lei.

2. OUG nr.111/2010:
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
...

unde indicatorul social de referinţă, ISR, are in prezent valoarea de 500 lei..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii la 1/2 norma. colceriumari-bv colceriumari-bv O viitoare mamica a lucrat 15 luni cu 1/2 norma, are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului? In ce cuantum? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Am si eu o problema alynabratu alynabratu cine poate sa ma ajute cu cateva lamuriri in legatura cu indemnizatia de 600 lei (vezi toată discuția)