avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile si obligatiile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile si obligatiile angajatului

Buna ziua, am si eu o intrebare: in cazul in care am un contract pe o perioada nedeterminata la care s-a adaugat un act aditional pe o perioada de un an (sept.2008-sept.2009) prin care sunt obligat sa platesc angajatorului suma de 7000 de euro in cazul demisiei mele in aceasta perioada, ce obligatii are angajatorul fata de mine? mai concret: de 2 luni nu mai avem de lucru (am fost detasati in strainatate si chemati in tara iar de 2 luni nu am mai primit nimic de lucru, dar am venit zilnic la servici si am respectat programul de lucru) si suntem indrumati subtil sa ne dam demisia (mentionez ca este vorba de 2 persoane aflate in aceiasi situatie).
Putem beneficia de somaj tehnic sau alte modalitati de plati compensatorii.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: aditivu , utilizator 21:32, 17 Aprilie 2009
1. Citati exact cum scrie in actul aditional pentru ca am impresia ca este ilegala o astfel de clauza.
2. Nu demisionati dvs. (mai ales ca aveti acea clauza in CIM). Lasati angajatorul sa va concedieze prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) pentru a beneficia de indemnizatie de somaj si salariu compensator.
Ca sa nu fiti obligati la plata acelei sume, v-as recomanda incetarea contractului de munca prin acordul partilor (decizie semnata de ambele parti, la aceeasi data, nu cerere de incetare din partea dvs., urmand a fi semnata de angajator ulterior), act in care sa se stipuleze expres ca aceasta modalitate de incetare a contractului nu angajeaza obligatia dvs. de a plati suma stipulata si ca angajatorul nu va avea niciun fel de pretentii in acest sens.
Precizez insa ca pentru a beneficia de somaj, contractul ar trebui sa inceteze ca urmare a desfiintarii postului.
Asa cum v-a cerut si tudor valeriu, precizati exact ceea ce se decide in actul aditional la CIM, intrucat simplademisie nu poate da dreptul angajatorului si, respectiv obliga angajatul, la incasarea/plata unei sume de bani cu titlu de despagubire.

Oricum nu demisionati! Pentru a va putea indruma, trebuie sa dati mai multe detalii!
Buna seara, va multumesc pentru raspunsurile date si am sa va dau detaliile actului aditional la CIM, dar fara a preciza numele societati si al meu.
ACT ADITIONAL LA CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA PE DURATA NEDETERMINATA INREGISTRAT LA INSPECTORATE TERITORIAL DE MUNCA CU NR.
PARTILE CONTRACTANTE SC………..SRL, SI DL…………. PE DE ALTA PARTE,
Au convenit incheierea prezentului act aditional la contractul de munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca sub nr....
Art.1 Dl. ………. participa la o misiune profesionala in cadrul proiectului « …… », cu durata de 1 an, in perioada 28 Septembrie 2008 - 28 Septembrie 2009. Misiunea profesionala se va derula in Franta.
Art.2 SC……SRL se obliga sa suporte toate cheltuielile legate de aceasta misiune profesionala. De asemeni, SC……… SRL se obliga sa achite drepturile salariale corespunzatoare perioadei de delegare.
Art.3 Dl. ….. se obliga sa lucreze pentru SC……….SRL pe intreaga perioada de delegare in cadrul proiectului "………….", intre 28/09/2008 si 28/09/2009.
Art.4 In situatia in care Dl……….. va inceta activitatea din proprie intitiativa sau va fi concediat pentru motive imputabile in intelesul Codului Muncii se obliga sa restituie cheltuielile ocazionate de formarea sa profesionala astfel:
-100% din suma 7000 Euro, adica 7000 Euro, daca contractul individual de munca inceteaza in timpul misiunii profesionale pe care Dl……….. o va desfasura in cadrul proiectului "………..", in perioada 28/09/2008 - 28/09/2009.
Art. 5 Suma datorata va fi rambursata integral in momentul incetarii relatiilor de munca dintre Dl………. si SC………..SRL.
Art.6 Prezentul act aditional s-a incheiat astazi 26/09/2008 in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta.
DATA:26.09.2008

Astept parerile dv. si va multumesc pentru raspunsurile dat.
Daca exista si acest act aditional in ce conditii pot fi concediat pentru ca mi se tot sugereaza sa imi dau demisia pentru ca firma SC.....SRL nu mai gaseste nici un proiect pentru noi de 3 luni.

Am sa va spun parerea mea ca specialist in relatii de munca. Juristii isi vor spune parerea in specialitatea lor.
1. Actul aditional nu se refera la pregatirea profesionala ci la o "misiune profesionala" de un an de zile din care s-au consumat numai 2 luni. E mai mult o detasare.
2. Dvs. v-ati indeplinit obligatia de a lucra pe tot timpul proiectului (acele 2 luni), deci art.4 din actul aditional nu-si mai produce efectele.
3. Indiferent cum va inceta CIM dvs. nu mai aveti nimic de platit.
4. In nici un caz sa nu demisionati dvs. si nici un acord cu angajatorul sa nu faceti in vederea incetarii CIM.
5. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM (vedeti ce v-am spus mai sus).
6. Nu stiu cum de a fost inregistrat acest act aditional la ITM deoarece nu era cazul sa se faca act aditional la CIM pentru asa ceva.
Sunt curios sa aud ce spun juristii!

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Adaugare clauza cu privire la formarea profesionala Flaviusela Flaviusela Va rog sa ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: La societatea la care lucrez, dorim sa adaugam in contractul individual de munca o clauza cu privire ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)