avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evaziunea fiscala in NCP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evaziunea fiscala in NCP

pe noul cod penal care e incadrarea la contrabanda si evaziunea fiscala -?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:42, 25 Ianuarie 2014
1. Din Noul Cod penal a fost exclusa infracţiunea de contrabandă, însă aceasta va rămâne sanctionata în Codul Vamal.

2. In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 146 din data de 19 martie 2013 a fost publicata Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Noua lege modifica Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, in sensul majorarii pedepsei cu inchisoarea pentru infractiunile de evaziune fiscala.
“Art. 3. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.”

Pana in prezent, aceasta fapta se sanctiona cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei.

“Art. 4. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.”

In forma anterioara, fapta se pedepsea cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

“Art. 5. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.”

In forma veche, pedeapsa era inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

“Art. 6. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.”

In forma anterioara, pedeapsa era inchisoarea de la 1 an la 3 ani sau amenda.

Actul normativ mai prevede majorarea pedepselor in cazul in care se produc prejudicii financiare.
Astfel, daca s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani, fata de 2 ani cat era stabilit pana in prezent.
Daca s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani, fata de 3 ani.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala katya24 katya24 Ce se intampla daca esti gasit cu evaziune fiscala dupa 3 ani de la neinregistrarea facturilor? Risti amenda sau inchisoare?...Si daca risti amenda?,,,care ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala? Nafets Nafets Se intampla uneori cand nu este curent ca in loc de bon fiscal sau factura sa dam un bilet cu produsul si suma cumparate de client, bilet ce il semnam dar nu ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala CretuAnca CretuAnca Cum se pedepseste evaziunea fiscala si semnatura falsa in acte ? (vezi toată discuția)