avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatori

As dori sa stiu cite salarii compensatorii se acorda in ramura industriei alimentare.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 07:37, 14 Aprilie 2009
Conforn Contractului colectiv de muca la nivel national in caz de concediere puteti primi cel putin un salariu compensator .Daca dvs. aveti la nivel de ramura un contract colectiv care contine prevederi superioare celui la nivel national atunci vi se vor aplica prevederile din acest contract.
Conform art. 73 din Contractul colectiv de muncă unic la nivelul ramurii industriei alimentare, a băuturilor şi tutunului pe anul 2006, încheiat conform art. 10 şi art. 11 din Legea nr. 130/1996, republicată cu modificările ulterioare, semnat de către părţi şi înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 81/01/20.01.2006 nr. 81/2006,
Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 7 din 13/03/2007,
"La desfacerea contractelor individuale de muncă din motive care nu ţin de persoana salariatului, precum şi în cazul concedierii pentru inaptitudine fizică sau psihică a salariaţilor, unitatea va acorda acestora o compensaţie reprezentând un salariu de bază lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi. "
Exista prevederi in legatura cu mass-media ? Ma refer tot la fel, la concediere prin desfiintarea postului, daca trebuie acordate salarii compensatorii.
Stirea este din 1 aprilie
Sindicatele si patronatele din presa au semnat, miercuri, Actul Aditional numarul 3 la Contractul Colectiv de munca unic la nivel de ramura mass-media, documentul adaugand articole care prevad compensatii banesti in caz de disponibilizare sau accidente de munca.
Actul Aditional a fost semnat de Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Uniunea Nationala a Patronatului Roman - UNPR si Patronatul presei din Romania - ROMEDIA, anunta MediaSind.
Noul Act Aditional nr. 3 prevede obligativitatea angajatorilor de a acorda o compensatie baneasca formata din cuantumul a minimum doua salarii de baza (calculate la cuantumul salariului pe care angajatul l-a primit in ultima luna de munca) pentru persoanele disponibilizate.
Mai mult, in cazul in care disponibilizarile de personal vor afecta peste 10% din totalul angajatilor, compensatia se ridica la trei salarii de baza.
In situatia in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preaviz, atunci aceasta are dreptul la inca un salariu de baza fata de cele mentionate mai sus.
De asemenea, documentul reglementeaza toate situatiile de accident de munca in ramura mass-media, prevazand acordarea unor ajutoare in cazul producerii acestora.
Totodata, documentul cuprinde o prevedere potrivit careia, la concursurile pentru angajari si promovari, din comisia de examinare sa faca parte, cu drepturi depline, si un reprezentant al sindicatului sau un reprezentant al salariatilor (acolo unde nu exista sindicate).
O alta modificare se regaseste la articolul 37, litera b, care mentioneaza cuantumul ajutorului dat familiei in cazul unui deces provocat de un accident de munca - "intre patru si sase salarii de baza".
Celelalte prevederi privind salariul minim la nivel de ramura mass-media, sporurile, precum si drepturile profesionale au ramas neschimbate.
Printre acestea se numara: salariul minim pe ramura mass-media = salariul minim pe economie + 25% x coeficientii de ierarhizare; sporuri de 10% pentru conditii deosebite (redactori, reporteri, fotoreporteri, operatorii TV si radio etc.); sporuri pentru vechime in munca intre 5 si 25%; spor de fidelitate - 25%; periclitate maxima - 200%; pentru titlul de doctor in stiinte un spor de 15%; sporuri pentru ore suplimentare si pentru zile libere si sarbatori legale - 100%; clauza de mobilitate - 5%; indemnizatia de neconcurenta, cel putin 50% din media veniturilor salariale din ultimele sase luni.

Precizez ca Legea 130/1996 prevede faptul ca aceste contracte se aplica de la data inregistrarii (in acest caz la Ministerul MUncii) sau de la o data ulterioara inregistrarii, daca se convine astfel.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
pakos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in functie de ccm pe nivel de ramura meg_pas meg_pas Buna seara! as dori sa stiu daca o firma care are sub 21 de angajati trebuie sa respecte contractul colectiv de munca la nivel unic sau pe cel la nivel de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Lipsa interes incepatorulZ incepatorulZ Buna ziua tuturor ! Am urmatorul caz... La noi in firma s-a decis inchiderea unui punct de lucru. 37 de salariati au fost concediati (colectiv) urmand ca ... (vezi toată discuția)