Buna ziua,
In perioada 2007 si inceputul anului 2008 am fost platit de firma la care lucram si prin intermediul unui contract inregistrat la fisc (era vorba de comisioane, nu de salariul fix). La vremea aceea am platit cei 16% datorati catre stat (10% firma, restul eu). Nu stiam ca eram obligat sa achit si contributii catre CAS. In noiembrie 2013 am primit o instiintare iar in decembrie 2013 o decizie de impunere de la CAS Dolj. Nefiind prea informat in acest domeniu, azi, 29 ianuarie am achitat la casieria ANAF partea aferenta anului 2008. Din calculele mele suma s-a achitat dupa scurgerea termenului de prescriptie si nu in timpul acestuia (trebuia sa intreb mai intai daca se aplica prescriptia dupa 5 ani, desigur). Asadar, mai sunt nevoit sa achit si partea aferenta anului 2007? Cum stau lucrurile cu o eventuala prescriptie? E nevoie de o decizie judecatoreasca?
Detalii "tehnice": pentru 2007, la un venit declarat de 47.628 lei, impozitul CAS este de 3.096 lei iar pentru 2008, la o suma declarata de 6.219 lei, impozitul comunicat este de 373 lei. Observ ca difera si procentele impozitului...
Florin
Suma este intr-adevar prescrisa si nu mai trebuia platita; daca ati platit-o deja, nu mai puteti cere restituirea acesteia, dar, cel putin puteti sa nu o mai platiti pe cealalta! Daca este prescrisa suma, parerea mea ca nu o sa fiti executat silit; daca totusi sunteti executat silit, puteti face contestatie la executare si invoca prescriptia de 5 ani!
Multumesc mult pentru raspuns. Ma framanta altceva: faptul ca am platit suma respectiva (chiar dincolo de termenul de prescriptie) poate anula prescriptia insasi?
Nu se poate "anula" prescriptia! Stiti dvs. ceva, dar nu corect! Prescriptia se poate intrerupe in anumite cazuri, dupa care incepe sa curga un nou termen de prescriptie! In cazul dvs. nu are ce sa se intrerupa, prescriptia fiind deja implinita prin trecerea intervalului de 5 ani!