avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despagubiri ca urmare a concedierii ilegale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despagubiri ca urmare a concedierii ilegale

Se calculeaza si contravaloarea tichetelor de masa?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:56, 14 Aprilie 2009
1. De unde stiti ca este ilegala concedierea?
2. Daca aveti o hotarare judecatoreasca, depinde ce scrie in ea. Daca nu ati solicitat si c/val. tichetelor de masa trebuie sa faceti alta actiune in judecata.
1. Deoarece este o hotarare definitiva si executorie. In prezent se judeca recursul. Salariatul a facut cerere de reintegrare, pe care angajatorul n-o poate tergiversa fara riscuri.
2. instanta a dispus obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul(cf art 78(1) CM)....Omul a cerut "plata retroactiva a drepturilor salariale". Ar fi putut sa nu ceara nimic, pt. ca in baza articolului de mai sus instanta oricum i-ar fi dat.

Dar intrebarea mea era:
Printre "celelalte drepturi" se include si contravaloarea tichetelor (pentru ca tichete la propriu nu i se mai pot da)?
Daca asa a dispus instanta prin dispozitivul hotararii judecatoresti, atunci in "celelalte drepturi" este inclusa si contravaloarea tichetelor de masa.
Asa cum sustine si colega gabriela pintea, angajatul poate primi contravaloarea respectivelor tichete numai in conditiile in care, in dispozitivul hotararii, este prevatuta expresia citata de catre d-voastra.
Deci se impune si acordarea contravalorii acestora.
Sunt constient ca in practica se platesc si acestea, dar tichetele de masa au un caracter special
Legea 142/1998 prevede la ART. 6 (1) ca "Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate".
Acum: instanta a stabilit ca masura concedierii este ilegala sau/si netemeinica si dispune reintegrarea si despagubiri care se calculeaza dupa cum prevede legea si hotararea judecatoareasca respectiva. Dar interpretam ca salariatul "a fost prezent la lucru" in perioada dintre concediere si reintegrare?

Alte discuții în legătură

Restituirea indemnizatiei de somaj dupa castigarea procesului privind reintegrarea in unitate alcibiade alcibiade O fosta salariata castiga in instanta dreptul la reintegrare in unitate si de toate drepturile salariale cuvenite in acea perioada, dupa ce postul ei a fost ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii dupa concedierea abuziva SANTIER SANTIER Buna ziua! Sotia mea a castigat un process intentat angajatorului pentru concediere abuziva, si a castigat in instanta reincadrarea (la care a renuntat, ... (vezi toată discuția)