avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Dupa moartea mamei, am facut succesiunea, iar apartamentul care era pe numele mamei si al tatalui, s-a impartit in modul urmator.
Tatal a ramas cu jumatatea lui, iar jumatatea mamei s-a impartit intre noi doi.Eu am primit 3/4 si tatal 1/4.Eu am primit banii in schimbul cedarii partii mele din apartament.
Tatal meu s-a recasatorit cu o femeie care are un copil din altacasatorie.Daca ii doneaza noii sotii apartamentul, sau face contract de vanzare cumparare intre el si copilul acesteia, eu mai pot face ceva?
N-as vrea ca munca parintilor sa intre pe mana altcuiva.
Va multumesc pentru rabdare.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:11, 14 Aprilie 2009
Daca face contract de vanzare cumparare cu copilul, nu prea aveti ce face. Doar daca puteti dovedi in instanta ca nu s-a platit un pret real, puteti dovedi ca este o donatie deghizata si va veti putea primi rezerva succesorala.
La decesul tatalui veti putea cere reductiunea donatiei daca rezerva succesorala va va fi atinsa prin donatie.

In cazul vanzarii veti putea cere constatarea fictivitatii actului daca puteti dovedi ca el a fost de fapt o donatie, dupa care veti putea cere reductiunea, ca mai sus.

Daca insa vanzarea va fi una reala, nu prea aveti ce face. Nu puteti ingradi dreptul de dispozitie al tatalui.
Asa este , colegii v-au expus corect ceea ce veti putea face, insa dvs. ati avea sanse , in eventualitatea in care ar opera aceasta vanzare intre tatal dvs. si fiul sau vitreg, sa dovediti fictivitatea contractului, deoarece in aceste cazuri de putine ori sunt intr-adevar vanzari reale , de cele mai multe ori sunt donatii deghizate, doar ca trebuie sa stiti la timp despre existenta acelei posibile vanzari, pentru a face demersu l in instanta.
Demersul in instanta nu va putea fi facut inainte de decesul tatalui. Pana atunci fiica nu poate justifica niciun interes.

Nu vad, prin urmare, de ce ar trebui sa afle din timp...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)
Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)
Mostenire donata Dafina Dafina Buna Ziua, Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: Tatal meu a murit in 2001. S-a facut succesiunea la vremea respectiva iar eu si fratele meu ... (vezi toată discuția)