avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical cod 14
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical cod 14

Daca in din septembrie 2012 pana in ianuarie 2013 am avut concediu medical pentru boala cardiovasculara nestiind de cancer,iar din ianuarie 2013 cand am descoperit cancerul am avut concediu medical cu codul 14.in prezent,se implineste un an de cand am concediu medical cu codul 14 ,insa comisia nu imi mai acorda inca 6 luni conform legii pentru ca au cumulat acest an cu zilele de concediu pentru boala cardiovasculara.as dori sa stiu daca este legal asa ceva.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:54, 30 Ianuarie 2014
Parerea mea este ca nu se procedeaza corect.
Puneti intrebarea si pe site-ul Casei Nationale de Sanatate, pentru siguranta, si va rog sa dati si aici raspunsul, dupa ce-l primiti.

Norme la OUG nr. 158/2005:
ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.


Conform prevederii de mai sus, concediile medicale pentru afectiunile enumerate se contabilizeaza separat de celelalte.


Norme la OUG nr. 158/2005:
ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.

ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! O persoana diagnosticata cu neoplasm , (cancer) mamar, fiind operata, face chimioterapie si radioterapie, cate zile de concediu medical are ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Valeria Dobre Valeria Dobre Cat concediu medical se acorda pt bolnavii de cancer? (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru cancer ManuelIonescu ManuelIonescu Buna ziua. Sotia a fost operata de cancer tiroidian - cod 14 - . De la serviciu i s-a spus ca poate beneficia de concediu medical de 90 zile dupa care se ... (vezi toată discuția)