avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Santaj?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Santaj?

Buna ziua. Problema mea este relativ simpla: am fost implicat intr-un accident cu victima in urma caruia am ajuns inculpat la judecatorie. Am facut demersurile necesare la societatea de asigurare pt ca partea vatamata sa primeasca despagubiri materiale si morale, dupa care, conform intelegerii initiale aceasta urma sa-si retraga plangerea depusa. Dupa incheierea tranzactiei intre partea vatamata si asigurator, aceasta i-mi conditioneaza retragerea plangerii de primirea unei alte sume de bani din partea mea, desi suma obtinuta de la asigurator(10.000 E) depaseste cu mult pretentiile initiale. Intrebarea este ce pot face in acest caz si daca pot considera aceasta fapta ca fiind santaj.
Cel mai recent răspuns: silvyuk , utilizator 11:04, 2 Februarie 2014
In nici un caz nu este santaj .

"Constrângerea unei persoane, prin violenţa sau ameninţare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea consta în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţatoare pentru persoana ameninţata, pentru soţul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani."

nu este prin constrangere la dvs.... nu are o forma ascunsa fapta ...
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
Adrian Constantin, Consilier juridic
Dupa lege..inteleg ca nu ar fi santaj...atunci ce ar fi in conditiile in care ea a semnat un document prin care nu mai are pretentii materiale de la mine sau asigurator? Solicitarea unei alte sume de bani nu se plaseaza in afara legii?
Daca a fost o impacare definitiva in cauza , adica fara clauze ( de ex : suportarea unor sume privind vindecarea victimei ) aveti de castigat . Cu privire la pretentiile civile , sa va actioneze in judecata si dvs. veti depune la instanta faptul ca a existat o impacare definitiva ... fara alte clauze
Aici este problema: nu va face niciodata acest lucru fiindca stie ca legal nu mai poate obtine alte sume de bani de aceea conditioneaza retragerea plangerii penale de primirea unei alte sume. Pe latura civila procesul se va termina insa va continua pe latura penala pana la retragerea plangerii...Aici este 'santajul'. desi la finalul procesului nu va avea nimic de castigat in mod direct, legea permite unor astfel de oameni fara caracter sa exercite astfel de 'presiuni' : 'daca vrei sa scapi....mai dai ceva'
silvyuk a scris:

Dupa incheierea tranzactiei intre partea vatamata si asigurator


Tranzactia trebuia incheiata la un notar si in cuprinsul acesteia trebuia mentionat ca s-a produs "intelegerea intre parti" prin care victima intelge sa nu mai aiba alte pretentii materiale si ca isi retrage plangerea penala.

Procurorul poate constata existenta unei tranzactii prin care victima a fost despagubita material si moral si poate dispune o solutie de NUP sau IUP.

Depuneti tranzactia incheiata la procurorul de caz si asteptati solutia.

Nu ati avut un avocat care sa va sfatuiasca si sa va asiste?
In astfel de cazuri cu victime este recomandata asistenta din partea unui avocat.

Alte discuții în legătură

Santaj in favoarea intelegerii amiabile Sebycretzu Sebycretzu Buna ziua, am fost implicat intr-un accident auto cu vatamare corporala din culpa, am fost sa vizitez victimele sa vad starea dansilor de sanatate (contuzii si ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - despagubiri traianim traianim Recent am fost implicat intr-un accident rutier de neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs din vina personala si a rezultat ... (vezi toată discuția)
Hartuire radulescu_stefan radulescu_stefan buna ziua,am o problema cu un fost,, prieten\",a inventat o datorie care ba e mai mica ba mai mare,ia spus mamei lui ca-mi da mie bani,iar acum mama lui cit si ... (vezi toată discuția)