avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj in favoarea intelegerii amiabile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj in favoarea intelegerii amiabile

Buna ziua, am fost implicat intr-un accident auto cu vatamare corporala din culpa, am fost sa vizitez victimele sa vad starea dansilor de sanatate (contuzii si traumatism cranio cerebral) victimele sunt constiente. Una din victime in urma discutiei a pretins o "suma modica", (nu a specificat suma) pentru a nu depune plangere si a incheia dosarul cu intelegere amiabila. Am spus ca nu stiu inca, sa ma gandesc. a doua zi sunt sunat de catre victima si de catre familia acestuia pe aceasta tema.

Constituie aceasta insistenta ca santaj? daca da ce este de facut?, eu sunt de acord sa compensez familia pentru traumele suferite dar aceasta insistenta este deranjanta.
Cel mai recent răspuns: Mihai Strimbeanu , Consilier juridic 12:58, 13 Iulie 2013
La modul in care ati prezentat situatia nu reprezinta santaj in opinia mea, oricum este avantajos ptr dvs sa va intelegeti.
pai asta si doresc dar in cazul in care mi se pretinde o suma pe care sincer nu mi-o pot permite ce se poate face?
Nu aveti ce face, victima depune plangere si dosarul isi urmeaza cursul.
Daca nu va intelegeti se va face un dosar penal.
Nu sunteti obligat sa va intelegeti cu ei iar ei au dreptul sa pretinda suma care o considera ca fiind prejudiciu.

Nu poate fi santaj ca insista sa platiti prejudiciul creat deoarece probabil ca ei se cam grabesc sa depuna plangerea la politie si pot considera ca ii duceti cu vorba.

Doar daca v-ar fi amenintat ca va omoara familia daca nu platiti banii ar fi fost santaj in cazul dvs.
In asemenea situatie am fost si eu.
Daca dvs in momentul producerii accidentului ati avut asigurare, iar suma ceruta de partile vatamate este mai mare decat bugetul dvs, puteti merge in instanta dar foarte important, trebuie de introdus in procesul penal firma de asigurari ca parte responsabila civilmente.
Riscurile la care va expuneti sunt destul de mari, contand foarte mult imprejurarile in care s-a comis fapta.
Probabil ca daca nu ati mai avut alte condamnari, ati avut o conduita buna dupa fapta, nu ati avut alcoolemie, etc, sa primiti o condamnare cu suspendare, iar partile vatamate sa primeasca daunele de la asiguratorul dvs.
Mai exista posibilitatea ca Presedintele completului sa decida plata in solidar, adica sa suportati si dvs o parte din daune impreuna ci societatea de asigurari.
De santaj nu poate fi vorba in conditiile de fata.
Sfatul meu este sa incercati rezolvarea amiabila si sa nu ajungeti in proces.
Vorbiti cu familiile celor vatamati si incercati sa suportati absolut toate cheltuielile de spitalizare, medicatie, etc generate din aceasta fapta. Acest lucru conteaza foarte mult in luarea unei decizii in cazul in care ajungeti in instanta.
Mare grija la faptul ca un asemenea incident nu poate fi baza unei imbogatiri fara justa cauza, adica daca partile vatamate au pretentii exorbitante si incearca sa va stoarca de bani (sub pretextul cheltuielilor ocazionate) mergeti in instanta
Va urez succes, si va sfatuiesc inca odata sa faceti tot posibilul sa ajutati material si moral partile vatamate

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victime Alexandru Deac Alexandru Deac sunt conducatorul auto unui microbuz care a fost implicat intr-un accident rutier soldat cu victime in urma unei coliziuni cu un alt microbuz de la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Vatamare prin accident auto flamyyo flamyyo Am dat de un necaz Ma deplasam catre serviciu cu masina societatii ora 7:45 conditii ploaie Am ajuns din urma un camion de tonaj care avea ceva probleme cu ... (vezi toată discuția)
Santaj? silvyuk silvyuk Buna ziua. Problema mea este relativ simpla: am fost implicat intr-un accident cu victima in urma caruia am ajuns inculpat la judecatorie. Am facut demersurile ... (vezi toată discuția)