avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea în Noul Cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea în Noul Cod penal

as dori sa stiu daca dupa ce intra in vigoare noul cod penal am posibilitatea sa mi se faca reabilitarea din oficiu am fost codamnat la 5 ani ptr talharie in 1997 respectiv 3 si 1,6 ani ptr furt tot in 1997 iar in 2001 ma eliberat nemai savarsind nici o infractiune penala din 2001 pana in prezent dar cazieru imi este tot patat iar la angajare tot timp[l am intampinat greutati.
Noul Cod penal:

ART. 166

Reabilitarea judecătorească

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;

b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;

d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.



ART. 167

Calculul termenului de reabilitare

(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.

(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.

(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.



ART. 168

Condiţiile reabilitării judecătoreşti

Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:

a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;

b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.
numai daca fac cerere la instanta ma pot reabilita sa inteleg ca nu se face din oficiu dupa o anumita perioada eu am 13 ani de cand mam eliberat iar cazier imi trebuie doar ptr angajare in tara nu in strainatate
Va trebui sa va adresati instantei, pentru ca nu indepliniti conditiile reabilitarii de drept.

ART. 165
Reabilitarea de drept

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
va multumesc o singura intebare as mai avea eu acum locuiesc in timisoara inpreuna cu familia nu am buletin de tm deoarece fiind sofer profesionist trebuia sa schimb toate actele daca schimbam ci intrebarea mea este pot sa fac cerere la instanta si in tm sau la domiciliul meu adica vulcan jud. hd unde au fost si faptele facute in 1997 si judecat la petrosani respectiv deva iar daca platesc acum cheltuielile de judecata este ok iar cu partile civile ce pot face iar daca pot la tm imi trebuie hotararile definitive sau cum pot proceda


Competentă să se pronunţe asupra reabilitării judecătoreşti este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei rază teritorială domiciliază condamnatul.


PROCEDURA REABILITÃRII JUDECÃTOREªTI
Art. 495
Cererea de reabilitare
Cererea de reabilitare judecătorească se face de condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate. Soţul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
În cerere trebuie să se menţioneze:
a) adresa condamnatului, iar când cererea este făcută de altă persoană, adresa acesteia;
b) condamnarea pentru care se cere reabilitarea şi fapta pentru care a fost pronunţată acea condamnare;
c) localităţile unde condamnatul a locuit şi locurile de muncă pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii, iar în cazul când executarea pedepsei a fost prescrisă, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la introducerea cererii;
d) temeiurile cererii;
e) indicaţii utile pentru identificarea dosarului şi orice alte date pentru soluţionarea cererii. La cerere se anexează actele din care reiese că sunt îndeplinite condiţiile reabilitării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea ... astridamel astridamel in privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea se considera a fi executata de la eliberarea conditionata sau de la momentul cand se termina , ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare executarii sub supraveghere- reabilitare? mmmiha mmmiha Buna seara , In data de 25.10.2009 a ramas definitiva o condamnare care prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor ... (vezi toată discuția)
Reabilitare inainte de termen buna ziua am fost condamnat definitiv pe 6.11.2016 la 3 ani si ... Traian U Traian U Buna ziua am fost condamnat definitiv pe 6.11.2016 la 3 ani si 8 luni cu executare si 5 ani pedeapsa complementara. Am iesit conditionat pe 10.07.2018. Pot ... (vezi toată discuția)