avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragere acte in original de la dosar
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragere acte in original de la dosar

Buna ziua,

Rog procedura pentru retragerea actelor depuse la dosar in original, inafara celor care raman in acest stadiu (act constitutiv, statut etc). In rest vor ramane doar fotocopii 'conform cu originalul'. E vorba de dosarul pentru acordare personalitate juridica. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
grunwald, utilizator
Cel mai recent răspuns: VioletaNed , utilizator 09:51, 22 Mai 2018
De regula se depun 4 exemplare. Daca ati depus mai multe este posibil sa vi se restituie. Daca nu ... atunci va duceti la avocat sau notar si incercati sa obtineti originalul de la ei pentru o legalizare la notar.
Copiile certificate nu cred ca au valoare de original.
Sincer n-as retrage niciun act de la dosar, dar eu raman doar cu fotocopii? Logic, ar trebui sa detin un rand de acte la sediu, de preferabil cu forta juridica.
Tocmai ca, in materie de acte constitutive ONG, copiile certificate de instanta ca fiind conforme cu originalul aflat la dosar sunt chiar mai in regula decat originalele aflate in posesia organizatiei, care nu au trecut prin instanta, ca nu e dovada directa ca exact acelea sunt identice cu ce s-a depus in instanta... De aceea unii nici nu accepta exemplar original din arhiva asociatiei, ci copie certificata din exemplarul de la dosar, daca instanta nu e din cele ”dragute” care daca ii depui mai multe originale (la actele care permit asa ceva) iti restituie o parte vizate de ea... Original propriu-zis ai nevoie daca, de exemplu, ai vrea sa se poata experitza vreo semnatura daca e contestata.... chitantele in copie certificata de instanta sunt perfect valabile in contabilitate, ca exceptie de la regula generala ca trebuie sa fie in original, asta pentru ca instantele cer depunerea la dosar a chitantelor in original, de exemplu cele de plata taxelor de timbru judiciar... Repet, cand spun copii de pe actele de la dosarul instantei, nu vorbesc de copii simple, ci COPII CERTIFICATE, adica stampilate de instanta pe fiecare pagina pentru conformitate cu originalul... Act in practica asimilat ca forta juridica cu o copie legalizata notarial, pentru ca nu are o instanta o mai mica autoritate sau rigurozitate procedurala sau prezumtie de seriozitate decat un notar publica, mai ales ca nu doar verifica, ci chiar detina originalul actului de pe care realizeaza si certifica o copie.... Dar chair sunt curios daca ati intalnit in practica autoritati publice, finantatori sau alte entitati care au considerat ca forta juridica a unei copii certificate de instanta este insuficienta unui anumit scop practic si au pretins originalul actului....
Ca idee, deci actele originale sa ramana la dosar si sa solicit copii certificate... Pot solicita copii certificate la orice act, chitanta din dosar, chiar rezervare denumire? Multumesc!
Da, desigur, puteti cere si obtine copii certificate din toate actele de la dosar...

Alte discuții în legătură

Constituire asociatie - contract comodat grunwald grunwald Buna ziua, As dori sa-mi explicati, daca se poate, ce pasi trebuiesc urmati pentru a incheia un contract de comodat, stiu ca exista un tipizat, ma ... (vezi toată discuția)
Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)
Continut dosar ong pentru judecatorie moonprincess moonprincess Buna ziua, As dori o clarificare asupra continutului dosarului pentru atestarea unui ONG de catre judecatorie. In diverse ghiduri de infiintare am citit ca ... (vezi toată discuția)