avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract pentru indisciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract pentru indisciplina

Buna seara, am nevoie de un raspuns, va rog!!
Sunt angajata la o firma pe fisa postului scriidu-mi reprezentant vanzari. Mi s-a propus reducerea salariului pe motiv de criza cu aproape 50% sau 1salariu compensatoriu. Totul a fost verbal din partea lor. Mentionez ca nu numai mie mi s-a propus asta, avand colegi, care deja au semnat.Am refuzat deci sa semnez reducerea salariului, sperand ca voi primi un salariu compensatoriu si imi voi cauta de munca intre timp. Dar nu a fost asa. Am fost chemata de conducere sa vorbim despre niste facturi ale unor clienti, care nu au platit. Cred ca nu vor sa mi mai dea salariu compensatoriu si sa mi taie si din salariu, pentru a recupera, niste bani pe o factura neachitata a unui client de anul trecut din mai.
Firma unde lucrez a dat in judecata acest client si mi s-a comunicat ca au pierdut procesul pe motiv ca nu am avut comanda ferma pe mail si preturile de pe factura sunt iinversate,(din neatentie), dar totalul facturii find ok. Firma avea contract de parteneriat cu firma unde lucrezsi bilet la ordin. (dupa emiterea aceste facturi, la vreo2 luni, s-a trimis o procedura interna prin care erau atentionati, oamenii de vanzari, sa emita facturi, numai pe baza unei comenzi ferme) Mi s-a sugerat ieri, ca mi se va lua din salariu ca sa -si recupereze banii, dar le am spus ca nu este legal. Conducerea firmei m-a trimis ieri in delegatie pentru a recuperarea debitele clientilor.
Fisa postului ar trebui sa fie, legal la ITM?le am cerut fisa postului, specificand ca nu o am, impeuna cu alte proceduri interne, care le mentioneza ei in delegatie, sustinand ca le am semnat, dar nu au vrut sa mi le dea. Mai mentionez ca m-au amenintat cu desfacerea contractului de munca pentru indisciplina.
Intrebarea este pe ce baza ar putea sa-mi desfaca contractul de munca pe indisciplina?
Va rog, daca se poate sa ma indrumati spre un specialist, sa ma consult
Sa merg la ITM?
Cel mai recent răspuns: MIELUTA , utilizator 19:22, 14 Aprilie 2009
Buna seara.Acestea sunt prevederile din codul muncii privitoare la situatia dvs
Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Art. 266. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

:offtopic: Interventie moderator
Incercati ca pe viitor sa nu adresati aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si sa nu mai deschideti acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.

Fisa postului nu se depune la ITM, un exemplar al fisei postului trebuie sa se gaseasca in dosarul de personal al salariatului la societatea unde lucreaza. De asemenea, un exemplar de pe fisa postului trebuie sa o aveti si dvs.
De asemenea, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

intr-adevar, firma se poate indrepta impotriva dvs cu o actiune in justitie pentru recuperarea prejudiciului adus in urma pierderii acelui proces. De asemenea, angajatorul va trebui sa dovedeasca ca din cauza dvs a pierdut acel proces si i-ati cauzat un prejudiciu material.
Fisa postului este la angajator, numai contractul de munca este la ITM. Pentru a va sanctiona disciplinar trebuia sa savirsiti o abatere disciplinara, o fapta de asemenea natura este prevazuta in regulamentul intern pe care ar trebui sa il studiati, oricum in caz de sanctionare nelegala va puteti adresa justitiei
Va multumesc!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Este legal? mi se solicita demisia pentru o greseala mihaimatei mihaimatei Buna ziua, Am facut o gresela la firma unde lucrez si directorul a zis ca trebuie sa imi dau demisia. Greseala consta in faptul ca daca firmele care au avut ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)