avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Faptul ca donarea de organe nu e o practica frecventa si pentru ca este o adevarata criza in domeniu, se poate ajunge (si se ajunge) la situatii ilegale si periculoase. Nu cred ca transformarea ei intr-o "industrie" e mai periculoasa decat donarea ilegala, in conditii improprii sau fortata. Exista o piata neagra a organelor, exista donatori ilegali si, daca e sa credem filmele tematice, cazuri de donatori involuntari, care se trezesc peste noapte fara un rinichi si cu hemoragie in plina strada. Dar sa nu exageram. Un echilibru intre nevoie si donare ar rezolva multe probleme si ar normaliza lucrurile. Se poate specula mult pe aceasta tema, se pot face scenarii fanteziste, dar totul se rezuma pana la urma la a salva o viata sau nu.
De-acord, tocmai de aceea nici nu am pus in discutie donarea de organe cat timp donatorul este in viata. Topicul viza cu precadere situatia in care o persoana este in moarte cerebrala iar organele sale ar putea fi folosite pentru a salva alte persoane. As vrea sa aflu daca exista preocupare in acest sens si daca da, cat se stie despre ce e de facut. :)
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Interesant subiectul .personal, nu m-am gandit pana acum la asa ceva. Am tot auzit despre astfel de cazuri, am citit prin presa. . De sunat, suna intr-un fel macabru, in special cand imi amintesc despre ceea ce am vazut si ce am simtit atunci cand am asistat la niste autopsii. o data am vazut la tv. ceva de-a dreptul impresionanat, parintii unui bebelus care nu mai avea vreo sansa de a fi salvat , a acceptat ca unele dintre organele acestuia sa fie transplantate altor bebelusi. In urma acelor transplanturi mai multe vieti fusesera salvate. parintii unuia dintre copiii salvati au declarat ca sunt extrem de fericiti ca inima copilului lor pierdut va continua sa bata in pieptul altui copil, lucru datorita caruia, intr-un fel, ei il vor considera intotdeauna ca fiind inca viu .
Procedura in sine nu poate fi una complicata, dimpotriva, rudele donatorului trebuie doar sa semneze..in restul, se ocupa medicii.:)
Este foarte adevarat ca in momentul respectiv se cere consimtamantul rudelor, intr-o anumita ordine (sot, parinti, frate/sora). Insa mai exista si posibilitatea ca o persoana sa isi dea consimtamantul dinainte, in cunostinta de cauza, referitor la ce se va intampla cu organele sale daca, doamne fereste...

Nu stiu de ce, dar la asta ma gandeam acum. Si am aflat si ce am de facut :)
Dacă donarea de organe nu e refuzată în timpul vieţii, după deces se consideră acord prezumat?

Alte discuții în legătură

Este legal ca o persoană fără discernământ să fie donator de organe? Marc122 Marc122 Salut! Rog un răspuns la întrebarea: este legal ca o persoana fara discernamant sa fie donator de organe? (vezi toată discuția)
Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)